Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tror på självsanering i hälsobranschen Rensa upp i träsket!

Annons

Tidningens kartläggning av nätverket Hälsoentreprenörer i Rättvik visar att inget av de knappt 50 företagen är KAM-auktoriserade och bara ett fåtal är certifierade hos branschorganisationen Svensk massage. Men enligt nätverkets ordförande Lena Emerén rör det sig för den skull inte om en rad mindre seriösa företagare.

- Det är nog så här det ser ut inom den komplementärmedicinska sektorn i hela landet för närvarande och det beror på att komplementärmedicinarna hittills inte blivit erkända, säger hon.

Medan erkännandet dröjer har också kontrollen av branschen blivit kraftigt eftersatt, vilket Lena Emerén beklagar. Nu ser hon fram emot det statliga register som planeras.

- Registret är en bra början. Det gör det möjligt att utvärdera vad som erbjuds på marknaden och sedan komma med riktlinjer som sållar bort eventuella avarter, säger hon.

Samtidigt ser Emerén risker med en alltför strikt reglering som hon menar kan hämma utvecklingen och det fria initiativet. Principiellt är det bättre att marknaden renar sig själv än att staten ska avgöra vad som får finnas, resonerar hon.

Lena Emerén är själv sjuksköterska och vidareutbildar sig för närvarande till psykoterapeut. Hon erbjuder terapeutiska samtal om bland annat missbruksrelaterade problem, stress och existentiella frågor. Hennes företag har haft nytta av det EU-finansierade nätverket som hjälpt till med att synliggöra hälsoföretagen i kommunen, stärkt samarbetet och bidragit till såväl nyanställningar som nyetableringar.

- Uppenbarligen finns det plats för 70 hälsoföretag i lilla Rättvik. Väldigt många väljer alternativa behandlingar, säger Emerén som tror att helhetsperspektivet - kropp, själ och ande - och komplementärmedicinarnas omvända perspektiv som fokuserar på det som gör personen frisk i stället för det som gör henne sjuk, tilltalar allt fler.

Intresset för den komplementära medicinen har också ökat i takt med att den konventionella vården blivit allt mer överbelastad under 1990-talet. Forskningsprojekt och nystartade kurser vid Karolinska institutet i Stockholm, liksom riksdagens nybildade nätverk för integrativ, komplementär och alternativ medicin, Nika, är tydliga tecken på det.

- Det satsas mycket just nu, men vi ligger efter. I England har man healers på sjukhusen och i Tyskland är naturmedicin och homeopati väldigt högt aktade komplement, säger Emerén som hoppas på mer forskning om komplementärmedicinska metoder framöver.

- Den indiska ayurvediska medicinen har 5 000 år på nacken och den kinesiska 3 000 år - det förtjänar respekt, säger hon.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons