Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tror på feminismen

Annons

- Vi håller på att mobilisera alla feministiska rörelser och alla kvinnor och män som är intresserade av en feministisk politik, säger Monica Brun.

Hon är vänsterpartistisk kommunpolitiker i Säter och alltså nybliven styrelsemedlem i Feministiskt initiativ.

- Jag tror att det finns väldigt många kvinnor och män överallt som är trötta på att det inte händer mer på de områden som är viktiga, säger Monica Brun.

Lyssna på:ModemBredband

Monica Brun

Feministiskt initiativ utgår från en feministisk analys där kvinnor i dagens samhälle är systematiskt underordnade män. Därför kommer man att sätta de feministiska frågorna högst på dagordningen.

Monica Brun nämner bland annat mäns våld mot kvinnor, lönepolitik och fördelningen av könsroller.

- Det här är ett försök att ställa frågorna i centrum i stället för att låta dem komma i andra hand som de gör nu. Trots att alla partier förutom moderaterna och kristdemokraterna säger sig vara feministiska så sker det väldigt lite förändringar.

Hur det praktiska arbetet ska gå till är däremot mer osäkert.

- Det är under tillblivelse och inte något som är färdigt.

Och om sammanslutningen hinner bli ett parti att rösta på till valet 2006 tror Monica Brun att de riktigt säkert kan svara på först till hösten.

- Det handlar om hur mycket stöd vi får och hur många människor som är engagerade. Det här ska inte hänga på ett fåtal människor utan det här ska vara en folkrörelse.

Ett namn i Dalarna som nog många sett som möjlig medlem i den nystartade sammanslutningen är Högskolan Dalarnas rektor Agneta Stark. Hon blev i ett tidigt skede tillfrågad om att vara med i Feministiskt initiativ och var ju engagerad i Stödstrumporna för drygt tio år sedan.

- Jag tackade nej direkt eftersom det tar så mycket tid att vara rektor, säger Agneta Stark.

EVA-LISA WALLIN

Mer läsning

Annons