Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska ge jobb till båda parter får jobb i länet

Annons

En rekrytering till arbetsgivare i Dalarna ska inte behöva stupa på att livspartnern inte hittar något jobb.

Därför finns rekryteringslotsen - Lotta Strömer.

Gahn-akademin och Teknikdalen är initiativtagare till det tvååriga projektet, som efter 1,5 års förberedelser av olika slag startade den 1 februari.

Redan från början uttryckte Vägverket, Banverket, landstinget och SSAB intresse för idén, men medlemmarna har strömmat till och till listan har lagts högskolan, Creator i Vikmanshyttan, Stora Enso Kvarnsveden, Mittdalarna AB (utvecklingsbolag för Falun, Borlänge, Ludvika, Gagnef och Säter och Hedemora Näringsliv AB (med 61 medlemsföretag).

Det finns förhoppningar om att verksamheten efter projekttidens slut ska kunna organiseras som en ekonomisk förening.

- Bevekelsegrunden för projektet är att våra medlemmar märkt att många rekryteringar fallit för att partnern inte hittat något jobb. Det är också många som pendlar till jobb i Dalarna men som inte fått med sig sin familj, av samma anledning, säger Lotta Strömer.

Hon säger att intresset för tjänsten varit stort och att det varit lätt för henne att få träffa arbetsgivare för att berätta om verksamheten.

Projektet Rekryteringslots kommer att knyta kontakter med arbetsförmedlingarna, de kommunala mottagarorganisationer (för bland annat skola, barnomsorg och boende) som är under uppbyggnad och organisationen Samarkand 2015 som hanterar liknande frågor i kommunerna Ludvika och Smedjebacken.

- Jag är medveten om att jag inte kommer att lyckas i 100 procent av fallen, men vi tror att ett sådant här mottagande har ett värde i sig.

Projektet kommer slutligen att syssla med marknadsföringsinsatser av arbetsmarknaden, exempelvis vid temadagar på Kungliga tekniska högskolan.

En expandering av projektet till att omfatta hela länet söker i nästa steg samarbete med Avesta, Leksand och Rättvik. Förhoppningen är att uppdraget ska komma att gälla hela Dalarna.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons