Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska avslöja dopning i OS

Annons

Sjuksköterskan Ann-Britt Frisk från Falun får en annorlunda semester i år.

Hon ska till Aten för att utföra dopningstester på OS-idrottarna.

Det var i förra veckan som Riksidrottsförbundet gick ut med namnen på de sex svenska dopningskontrollanter som åker till Aten den 13 augusti då de olympiska spelen börjar.

- Jag är jätteglad och hedrad att just jag fick åka. En sådan här chans får man bara en gång och då tar man den, säger Ann-Britt Frisk som i vanliga fall är sjuksköterska på uppvakningsavdelningen på Falu lasarett.

Ett 30-tal personer ingår i den internationella antidopningsstyrka som ska jaga fuskare under OS. Svenskarna får sällskap av kolleger från bland annat Norge, Australien och USA.

- Sverige, Norge och Australien är framåt i sitt antidopningsarbete. De är länder som är aktiva och genomför mycket dopningstester på sina idrottare, säger Ann-Britt.

Ann-Britt har sysslat med dopningskontroller sedan 1993. En läkare på lasarettet tyckte att hon skulle hjälpa till under skid-VM som gick i Falun det året. Hon sade ja och gick en utbildning genom Dalarnas idrottsförbund. Sedan dess har hon varit med vid flera stora idrottsevenemang i Sverige.

Antidopningsarbetet pågår året runt i hela landet. I Dalarna jobbar sex kontrollanter, samtliga volontärer, med att utföra tester .

- Vi dyker upp på tävlingar, träningar och läger, men gör även hembesök.

När jag började som kontrollant hände det faktiskt att folk hoppade ut genom fönstren och stack iväg när vi kom på oanmälda till en träning. Så är det inte i dag, snarare tvärtom. Svenska idrottare är duktiga och har bra koll på reglerna.

Kommer du att hinna se något av tävlingarna under OS?

- Vi kommer att arbeta varje dag, men om det blir någon tid över hoppas jag kunna se lite friidrott, och kanske även simning och cykel.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons