Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hon överlever inte"

Annons

I hemlandet Turkiet var Zahra Millis släkt politiskt aktiv. Hennes ene bror var en av grundarna av PKK. På grund av detta flydde alla släktingarna till Sverige för 20 år sedan och fick politisk asyl.

Men Zahra stannade kvar hos sin man i Syrien. När han dog flydde hon till sina släktingar i Sverige. Det var för nästan sex år sedan.

- Hon har inga papper på att hon bott i Syrien under alla år. Därför skickas hon inte tillbaka dit, berättar Ragnhild Pohanka.

I hemlandet Turkiet, dit Zahra ska avvisas, har hon inte varit på 17 år. Trots det är hon och hennes släktingar av politiska skäl fortfarande efterlysta av den turkiska polisen.

- Hon har inga rötter kvar där, ingenting att komma tillbaka till. Om hon återvänder kommer hon att fängslas, säger Ragnhild Pohanka.

I Borlänge har Zahra Milli bott hos sin andre bror, som är svensk medborgare. Hon har under de här åren skött om broderns barn, eftersom mamman är psykiskt sjuk.

- De ser henne som sin mamma, berättar Ragnhild Pohanka.

Det här är tredje gången som hon får avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Men det är först nu som beslutet blir verklighet.

Den här gången står det bland annat i utlänningsnämndens motivering att "Inte heller vid en sammantagen bedömning av samtliga omständigheter i ärendet strider det mot humanitetens krav att verkställa avvisningsbeslut".

Just nu sitter Zahra Milli på en flyktingsluss i Flen i väntan på transport till Turkiet.

- Det här är en storpolitisk fråga. Det har blivit mycket hårdare. Vad gör vi mot människor egentligen, frågar sig Ragnhild Pohanka.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons