Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon målade sig stark

Annons

För henne blev målandet ett sätt hitta tillbaka till styrka och koncentration. Som barn älskade hon att måla och teckna, men det var först efter en kollaps 1999 som hon hittade tillbaka till bildskapandet. En kurs i Vedic Art hjälpte henne till harmoni och blev ett sätt att ta sig ur utmattningsdepressionen.

- Det är kravlöst. Ofta har jag inte en susning vad det ska bli när jag börjar. Andra gånger vet jag från början vad jag vill att det ska bli, säger Maria som med hjälp av svamp, pensel och akrylfärger fäster sina inre bilder på duk.

Bilderna är mjuka och antydande, gestalterna framträder fint ur ljus och skugga. Ofta ligger det i betraktarens öga vad det föreställer. Här finns Vattendroppen som svävar i universum, En och samma själ som skildrar kvinnan i olika åldrar och Vandrerskan som går med sitt barn...

Att måla har lärt Maria Lannerbro Norell att vara mer närvarande, att göra en sak i taget. Det hjälper i vardagen och i jobbet som arkeolog på Dalarnas museum.

- Jag väljer och väljer bort, koncentrerar mig. Sitter jag på mitt rum och skriver och någon pratar i korridoren så stör det inte. Jag sparar energi genom att göra en sak i taget, säger Maria.

Nu ska hon ställa ut 31 av sina bilder på Stefansgården i Hälsinggården, med början på söndag. Diakonen Freddy Richter kom med förslaget och när hon först sade ja så svalde hon tungan och lät idén mogna ett år.

Hon lär sig att våga mer och mer.

- Det känns jättekul och det passar bra att ställa ut på församlingsgården, säger Maria som alltid haft en tro, och den har också blivit starkare genom målandet.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons