Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon lovar närmat till dörren

Annons

- Vi har kört en lyckad testperiod och börjar nu på riktigt i Falun, Borlänge, Gagnef och Säter, säger initiativtagaren till Bondenära Anne Eriksson i Kungsgården.

Hon har arbetat hela sitt vuxna liv som avbytare på bondgårdar. Nu har hon fått nog av avveckling på landsbygden. Hälsa, levande landskap och arbetstillfällen är istället det hon hoppas Bondenära ska leda till.

- Det räcker med att en på hundra tackar ja så får jag de 1500 kunder jag behöver för att verksamheten ska gå runt, förklarar Anne.

Under testperioden har hon kört ut mat åt ett 50-tal familjer och utan någon som helst marknadsföring fått intresseanmälan från 200 kunder på nätet.

- Då fem av sex lokala mjölkproducenter är på väg att försvinna, betalar jag 5,50 i stället för 2,80 direkt till bönderna för mjölken. Det tjänar mina kunder igen i tid och bensin på att slippa ta bilen till affären och handla, säger Anne.

Konsumentmakt och livsstilsrevolution är två begrepp hon gärna vidareutvecklar och anser ligga i tiden. Inte minst som folk blir mer medvetna om kostens betydelse och vill äta rätt och må bra.

Själv hör Anne hemma på andra sidan länsgränsen, men väljer att köra igång verksamheten här. Helt enkelt därför att det finns flest små lokala producenter av ekologiska livsmedel i vårt län.

Till att börja med körs färsk mat ut en gång i veckan till respektive ort. Det kan bli fler liksom antalet orter utökas i takt med intresset.

Maten levereras i en container som håller kylan åtta timmar och ställs på överenskommen plats om kunden inte är hemma.

Anne har inlett samarbete med ett 20-tal lokala producenter och anställt Kristina Runesson i Borlänge som driftansvarig i vårt län.

- Som man handlar ser landskapet ut, säger hon och tror på en återgång till fler småskaliga lantbruk framöver.

För Annes del var det succéarrangemanget Bondens marknad i Falun som gav mersmak och inspiration.

Här fanns en efterfrågan på något affärerna skippat, och med Bondenära på nätet erbjuder hon nu sina kunder något av en Bondens marknad året om.

Fotnot: Vill veta mer om lokala producenter, gå då in på Bondenäras hemsida:

www.bondenara.se.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons