Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon klädde hela landet

Annons

böcker

Sven Janson:

Kappaffärer i 80 år - med Anna Janson sedan 1922

Anna Jansons Kappafär

När Anna började sälja konfektionssydda kappor på 30-talet hade hon insett att hantverksepoken gått mot sitt slut. Under 50- och 60-talen låg svensk kappkonfektion kvalitetsmässigt i världstopp. En kvinna på den tiden kände sig inte riktigt klädd utan en välskräddad kappa.

Under 70- och 80-talen uppstod en rad designföretag, med namn som In Wear, Marc O´Polo, Esprit. Tillverkningen lades ut på andra håll i världen, men kappdesign lockade fortfarande. Nuförtiden intar kappan en undanskymd plats i garderoben.

Nu har Annas son Sven Jansson gjort en liten skrift om epoken: "Kappaffärer i 80 år - med Anna Janson sedan 1922".

Anna, som hette Wåhlin som ogift, började som egen företagare i "Sundqvists gård" i Forssa där hon offererade "Nytt kurant lager i senaste modenyheter av Kapp-, Dräkt- och Klädnings-Tyger samt Pälsvaror till lägsta priser". Verksamheten växte stadigt. Kläderna syddes på beställning och som mest fanns 13 sömmerskor i firman.

1929-51 verkade Anna i kompanjonskap med en annan driftig kvinna, Karin Vestlund, som drivit syateljé i Insjön.

30 oktober 1930, fredagen den 13 (som Anna Janson kallade sin lyckodag), flyttade firman till Sveatorget. Damskrädderiet övergick till att satsa på konfektion. Anna Janson & co blev ett begrepp. Det annonserades om varor från "Sveriges förnämsta kappfabriker" och "en av Wiens ledande kappfabriker".

Mirakulöst nog överlevde kappaffären 30-talets krisår.

Berättelsen om denna framsynta kvinnliga företagare i modebranschen leder tankarna till tv-serien Huset Eliot, även om Anna inte designade själv. Anna Janson var en karaktär man mindes och beskrivs som en företagare med skarp blick för aktuella stilar. Anna Janson förvärvade efterhand den kappaffär i Krylbo som legendariska textilhandlaren Hanna Forssell drivit i ett halvt sekel, och Mode Eva i Borlänge.

Anna Janson, som hade konstnärligt intresse, engagerade lokala konstnärer som Maggi Boman, Janne Dahl och Marianne Westman för diverse uppdrag och Inga Lill Westmans handtryck samsades med Anna-Eva Baastrups modellklänningar i butiken.

"Den godhjärtade gamla damen" kallades Anna Janson av Ivar Münnich från Falun, chef för Bergsons i Karlstad som levererade dräkter. Han tänkte på henne varje gång han såg annonser för Anna Janssons affär på Västerlånggatan i Gamla stan. Filialen i Stockholm, 1977-99, låg på kappgatan framför andra och satsade på internationellt kappmode.

I dag har Anna Jansons Borlängeaffär flyttat in som butik-i-butiken hos Kajan - dotterföretaget på Vattugatan.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons