Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon kan den roliga historien

Annons

Det blev ett mycket intressant program och ett femtiotal personer fanns på plats i Lillmokyrkan i Malung för att höra på Gun Pettersson.

- Jag fick en förfrågan om att hålla ett föredrag och visa bilder från revyer i Malung under åren 1933 och framåt och jag ser det här som något som också aktiverar vår generation, säger Gun Pettersson.

Hon berättade att revyerna i Malung kom till i början av 1930-talet och att det i första hand var ett sätt att ta in pengar för att kunna bedriva idrott i olika former inom Malungs IF. De första som var med och genomförde revyerna var bland annat Göte "Bendel" Hultgren och Helge Pettersson. Den förstnämnde var med ända fram till och med 1961 då verksamheten upphörde. Under årens lopp kom det också många andra som var mycket aktivt engagerade i revyverksamheten och Birgitta Eriksson, Ingrid Grip, Sven Hols och Henrik Matsson bara för att nämna några.

- Det här var någonting riktigt stort under åren revyer och kabaréer som man senare kallade det och det engagerade många Malungsbor och det var oftast föreställningar inför fulla hus, berättade Gun Pettersson.

Föreställningar framfördes bland annat på Orrskogen i Malung och i Grönlands Ordenshus.

Gun Pettersson visade inte bara bilder och berättade utan hon sjöng också en hel del sånger och visor som fanns med i revyerna från förr.

- Jag har hittat en hel del på gulnande papper som jag fått skriva om och hålla på med, berättade Gun Pettersson som också sjöng flera av stroferna som fanns med förr i olika revyer.

Många av de pensionärer som fanns på plats hade till och med medverkat i revyverksamheten och de andra hade också sett många av revyerna som spelades upp i Malung.

- Det var synd att revyverksamheten upphörde efter 1961 men det berodde säkert på att det blev alltför betungande för alla som var med och arbetade kring revyerna, säger Gun Pettersson som genom sin framställning av det hela fick många att tänka tillbaka si så där 50-70 år.

Gun Pettersson har tidigare det senaste året visat bilder från Grönland i centrala Malung där hon är uppväxt och detta var också mycket uppskattat av den äldre generationen.

- Jag tror att det jag förmedlat vid de här sammankomsterna har varit mycket intressant för alla som varit med och jag har gjort det för att ge pensionärerna ett meningsfullt program vid sina träffar och det kommer säkert att bli fler såna här tillställningar, tror Gun Pettersson.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons