Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon informerar om droger och missbruk

Annons

Lena Fast har sysslat med drogförebyggande arbete i många år. Nu arbetar hon för IOGT-NTO:s och Gagnefs kommuns räkning.

För att nå ut till fler med information om droger och missbruk har hon tagit initiativ till en föreläsningsserie med ett flertal träffar i Djurås, Mockfjärd, Dala-Floda och Björbo.

- Jag vill få ut informationen till så många som möjligt. Till föreläsningarna är inte bara föräldrar, utan även ungdomar och alla andra välkomna, säger hon.

I föreläsningsserien deltar, förutom Lena Fast själv, Gun Östman och Nina Ottoson från kommunens socialförvaltning, Lisbeth Björk, kommunens samordnare för drogförebyggande arbete, Tomas Elgfelt, alkoholrådgivare, samt Magnus Sjödén från dalapolisens drogrotel.

Föreläsarna berättar om sina respektive arbetsområden. För Lena Fast ligger tyngdpunkten i föreläsningen på "medberoende" och dess konsekvenser.

- Jag talar om hur det är att vara anhörig till en missbrukare och vilka konsekvenser det får, för hela familjen, säger hon.

- Jag vill att folk ska bli medvetna om drog- och missbruksproblem, om det arbete som bedrivs och om vad man själv kan göra för att hjälpa till, fortsätter Lena Fast.

Hon framhåller bland annat vikten av att vara uppmärksam på sin omgivning och att anmäla misstankar om missbruk.

- Många verkar tro att det inte händer något vid en anmälan och att det därför inte är någon idé att anmäla. Men det är helt fel - det händer massor, även om det inte syns utåt, betonar hon.

Lena Fast hoppas naturligtvis också att fler anmälningar och ett aktivt drogpreventivt arbete ska göra att ungdomar avhåller sig från att använda droger.

-Förhoppningsvis kan det verka avskräckande om ungdomarna märker att missbruk anmäls och att detta får konsekvenser, säger hon.

Hon betonar att en anmälan är ett sätt att hjälpa personer med missbruksproblem.

- Det är viktigt att vara förstående. Det är så lätt att döma dem som missbrukar, men det kan faktiskt drabba vem som helst. Det handlar om att hjälpa.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons