Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har valt att gå ner i tid

Annons

- Kommer man hem klockan fem är det mycket som ska hinnas med. Man ska laga mat och kanske skjutsa iväg ungarna till träningen. Det är in och vända, säger Heléne Allanson.

Kollegorna som är ensamstående stressar mycket och har knappt tid för sig själva, säger Heléne. Det leder till barn som ständigt är uppe i varv.

- Vi kvinnor har en bild av hur den perfekta mamman ska vara och vill hinna med så mycket som möjligt, säger hon.

Sedan några år tillbaka jobbar hon sex timmar per dag på Kommunservice. Hon har fyra barn, varav ett är sex år. Hon skulle inte vilja gå tillbaka till att arbeta åtta timmar.

En arbetstidsförkortning skulle betyda mycket för många av hennes kollegor, tror hon.

- Kanske hinner man inte med så mycket mer på en timme. Men det skulle vara en timme extra att varva ner på och få lite tid för sig själv, säger Heléne Allanson.

Kortare arbetstid för småbarnsföräldrar är en bonus. Men Heléne Allanson undrar om det skulle betyda mer jobb för den som inte får ta del av förmånen.

Kanske skulle det rent av bli sura miner på arbetsplatsen.

- Jag skulle inte själv tycka att det var orättvist, men de som har lite äldre barn kanske skulle vilja ha kortare arbetsdagar också.

Att vara närvarande när barnen växer upp är viktigt, menar Heléne. Det är bra att barn slipper vara långa dagar på dagis.

- Kortare tid i stora barngrupper gör mycket. Det syns att föräldrarna jobbar mer i dag. Små barn är längre tid på dagis, säger hon.

Kortare arbetsdagar skulle också betyda friskare personal, tror Heléne Allanson.

- Folk skulle orkar mer och färre skulle sjukskrivas. Jag tror att många skulle tycka att det blev roligare att gå till jobbet.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons