Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ger fäboden liv igen

Annons

Charlotta Rosborg har bara varit i fäboden några dagar och precis fått dit korna som har forslats från Orsa. Hon är Ljusbodarnas nya fäbodkulla och tänker stanna åtminstone till slutet av juli.

- Jag gillar att leva enkelt och det är lugnt och mysigt här ute.

Tidigare somrar har Charlotta hjälpt till på andra fäbodar, bland annat i Älvdalen, i Jämtland och i Prästbodarna i Leksand. Nu är det första gången hon ska ta hand om ruljansen själv.

- Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Charlotta är 33 år och bor i Stockholm, ursprungligen kommer hon från Nyköping. Hennes fascination inför fäbodlivet väcktes en dag när hon bläddrade bland böcker på Stadsbibliotekets barnavdelning.

- Det var en bok som handlade om lantraser och jag fick se bilder på fjällkor. Väldigt tillgivna, stod det. Då blev jag lite förälskad kan man säga. Samtidigt flyttade jag och blev granne med en 4H-gård där det gick två fjällkor i en hage.

Till vardags läser Charlotta

biologi på Stockholms universitet och de kunskaperna tänker hon dela med sig. Varje dag klockan ett nästa vecka blir det botanikvandringar.

Finns det många spännande växter här?

- Jag vet inte än, jag tänkte botanisera lite senare idag, men det tror jag.

På förmiddagarna nästa vecka blir det också visning av fäboden och på eftermiddagarna visar Anja Sundberg slöjd för intresserade. Senare ska det bli slöjdkurser med Patrik Åkerman och en kurs i konsten att göra ost.

Är det något som är svårt med att bo i en fäbod?

- Ja, när veden är våt. Jag fick ved från kommunen men den är väldigt svår att elda med.

Utöver veden har kommunen inte gett några bidrag och det tycker Charlotta är tråkigt. Just nu ligger hon 3 000 minus men hon hoppas att det ska ordna sig.

- Sponsorer sökes! hälsar hon.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons