Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ger artister en chans

Annons

Lena Graaf är uppvuxen i den lilla byn Lövnäs, några mil utanför Älvdalen. När hon var 8 år började hon lyssna på hårdrock och så småningom hade hon en stor samling skivor. Genom musiktidningar knöt hon kontakter och började byta skivor. Det blev hennes stora hobby och hon bestämde sig för att det var musik hon ville hålla på med i framtiden.

- Frågan var bara hur. Men jag visste att jag var tvungen att komma ifrån Älvdalen, så när jag fick körkort tog jag mitt "pick och pack" och stack till Stockholm, berättar Lena.

Medan hon jobbade med annat sprang hon runt på skivmässor, skötte en fanclub åt ett band och sålde skivor via postorder från sin lägenhet. Hon köpte in från andra länder och sålde dem här. Sedan fick hon jobb som chaufför på turnébussen åt bandet Candlemass, hon körde runt i Europa under några säsonger i länder som Belgien, Holland, Tyskland och England.

- På min lediga tid i städerna samlade jag på mig vinyler som jag sedan kunde sälja hemma. En väldigt bra kombination.

I London träffade hon sin sambo, som flyttade med henne hem till Sverige, de öppnade en skivbutik på Södermalm i Stockholm. Butiken gick dock inte så bra, men de båda hade många kontakter och började exportera skivor till Holland.

Nu har de en exportverksamhet med 17 anställda, och är störst i Sverige. De är tre delägare i grossistbolaget som heter Mega Rock. Förut fanns det även ett skivbolag i Mega Rock, de släppte ett 40-tal plattor, men sedan i höstas blev det två olika bolag och Lena startade skivbolaget GMR music group.

- Det är kul att jobba med artister och ge dem en chans, säger hon.

Totalt är det 22 anställda och det låter kanske mycket, men Lena säger att de mesta sköter sig själv. Hon får ta itu med problemen som dyker upp och de ekonomiska bitarna.

- Jag styr och ställer överallt, säger hon och skrattar.

För 17 år sedan upptäckte hon bandet Backyard Babies, hon såg att de var något speciellt och släppte deras första skiva. Men sen sålde hon i väg dem till ett större skivbolag som hade mer kapacitet.

- Jag kan avslöja att i höst släpper vi en box med gammalt material från Backyard Babies.

Det är mest hårdrock och death metal som de har släppt, bl a Therion, ett band som de också har sålt vidare. Trummisen i Kizz, Peter Kriss släppte också en skiva genom skivbolaget.

Vad ska man göra om man vill bli rockstjärna?

- Rockstjärna är inget man blir, det är något man är. Jag tror man föds till det, det gäller att ha den rätta "rockenrollattidyden". Men har man den måste dra från Dalarna, komma till skivbolaget och visa upp sig. Med en demo kommer man sällan någonstans, säger Lena.

HANNAH RISANDER

Mer läsning

Annons