Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon födde fyra hemma

Annons

- Att föda barn är en naturlig process som egentligen inte ska ske på sjukhuset, anser Thomson.

Sitt första barn, Iwan, födde hon för 21 år sedan i hemmet. Då bodde hon i Järna, utanför Stockholm.

- Då var det väldigt svårt att få acceptans för att föda hemma. Det har trots allt blivit mer legitimt nu, säger Marianne, som under många år varit med i Hemförlossningsrörelsen i Sverige och fortfarande är kontaktperson för föreningen i Dalarna.

- För 13 år sedan födde jag Elina. Då fanns det barnmorskor här i trakten som också förlöste i hemmet.

Adam föddes året efter. Men då fanns ingen barnmorska att få tag på.

- Min man och mina vänninor fick hjälpa mig den gången. Till slut hittade en av mina vänninor en barnmorska som var i sin sommarstuga här i byn. Men när hon kom hit var Adam redan född.

Den fjärde gången, när Eskil föddes för sju år sedan, ställde landstinget upp med barnmorska. Med tvekan.

- Mödravården förstod att jag skulle föda hemma oavsett om det skulle komma någon barnmorska eller inte. Då tyckte mödravården att det var säkrare att det fanns någon här.

Det är bland annat ett argument som Marianne tycker att landstinget borde fundera på:

- Kvinnor som bestämt sig för att föda hemma gör det ändå, och då ökar riskerna om man av kostnadsskäl inte har någon barnmorska. Det borde vara självklart med bidrag för hemförlossningar. Om fler skulle föda hemma, skulle landstingen spara mycket pengar.

För det kan vara dyrt att ordna en privat barnmorska. I Stockholm, där hemförlossningarna är vanligare, kan det kosta runt 15 000 kronor att anlita en barnmorska för hemförlossning. Då följer barnmorskan hela förloppet, från mödravård över förlossningen till eftervården och uppföljningen.

Marianne anser att det finns många fördelar med att föda i hemmet:

- Det handlar inte bara om att föda i en naturlig miljö. Lika mycket handlar det om ansvar, något som kommer att påverka föräldrarna hela livet. Framförallt tror jag att en pappa som varit med vid hemförlossning känner sig mer delaktig i hela barnens uppväxt.

Men Socialstyrelsen pekar ju på att de medicinska riskerna är större med hemförlossningar. Kan man bortse från det?

- Det finns egentligen ingen ordentlig forskning om detta. Att barnadödligheten har minskat kan ju bero lika mycket på den sociala miljön, som att fler förlossningar sker på sjukhus. Under de 20 år jag varit aktiv i hemförlossningsrörelsen känner jag bara till ett fall där barnet dog vid förlossningen. Och det barnet hade dött i alla fall.

Hon pekar på att kvinnor tar ett större ansvar vid hemförlossningar, och bara de som verkligen känner att de klarar av att föda hemma, gör det:

- Det är många kvinnor som bestämt sig för att föda hemma, som ändå åker in till sjukhuset för att man inte känner sig stark nog. Därför går det också oftast bra med hemförlossningar. Det är bara de som känner att de kommer att klara av det som gör det.

Marianne poängterar att hon vill ha båda alternativen.

- Självklart ska möjligheten att föda på sjukhus finnas kvar, och jag har absolut förståelse för att många är oroliga och vill föda på sjukhus. Men det handlar också om den propaganda som pågått. Sjukvården vill inte att folk ska föda hemma. Man vill ha kontroll.

Marianne anser att det finns risker även med förlossningar på sjukhus:

- Jag tror att all teknik och bedövningsmedel som används på sjukhusen är skadligt. Det kanske inte märks direkt, men på sikt. Och det påverkar hela vårt liv och uppfostran av barnen. Samhället bygger för mycket på teknik och kontroll. Om vi människor överlämnar mer och mer ansvar för våra liv till samhället, för förlossningen, för våra barn på dagis och fritids, så leder det till problem. Många av de problem vi ser i dag.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons