Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon fixar tatueringen

Annons

Det hela började när Sandra träffade sin nuvarande pojkvän för snart två år sedan. Han arbetade som piercare på en studio. Sandra var ofta där och hon tyckte att det var väldigt tufft att hålla på med tatueringar, men hon hade aldrig en tanke på att själv börja.

Men pojkvännen och pappan tyckte absolut att hon skulle prova, och eftersom hon är väldigt duktig att teckna hade hon en del av det hela redan klart för sig. De peppade henne och snart var tatueringsgrejer beställda.

- När grejerna kom till slut blev man lite hispig. Jag visste inte vad jag skulle göra med dem. Jag lät dem nog ligga i en vecka innan jag ens vågade prova dom, berättar Sandra.

Sedan var det bara att öva. Sandra tatuerade på bananskal och än i dag mår hon illa bara av att titta på en banan, eftersom det blev basfödan i ca 3 månaders tid.

Att hitta någon som vill ställa upp som försökskanin för ens första tatuering kan nog vara ganska svårt, men som tur var hade Sandra modiga vänner som lånade henne en bit hud. Öva, öva och öva var det som gällde. Det har tagit Sandra dit hon är i dag, och sedan ett halvår tillbaka jobbar hon på Lust och fägring.

Men att tatuera är inget som hon vill ägna sig åt på heltid. Det kräver stort ansvar och mycket skicklighet om man vill skapa sig ett namn eller en studio inom tatueringsbranschen.

I stället vill Sandra utbilda sig till svensklärare på universitetsnivå och fortsätta att tatuera på fritiden.

- På så sätt blir det aldrig ett måste. Då är jag rädd att jag ska tröttna på det, erkänner hon.

Funderar du på att börja tatuera? Då har Sandra bra tips på hur du når ditt mål. Ett sätt kan vara att gå som lärling hos en tatuerare. Men alla tatuerare tar inte emot lärlingar eftersom det är ganska tidskrävande.

Då får du göra som Sandra, lära dig själv. Träna på att rita egna tatueringar, kolla i tatueringstidningar för inspiration och försök hitta böcker om tatuering. Vill man bli en bra tatuerare måste man vara seriös och skicklig på det man gör.

Funderar du i stället på att skaffa dig en tatuering? Då är det andra saker som du bör tänka på. Kolla att studion du går till har certifikat på sterilisatorn som steriliserar nålar och annat. Se efter att studion ser ren och seriös ut.

När du sedan ska tatuera dig, kolla att grejerna som används tas ur obrutna förpackningar.

Fundera också på hur tatueraren är mot dig innan. Tar han/hon sig tid och pratar med dig så att du får fram dina tankar och funderingar. Tänk även på att ha en egen vilja. Tatueraren kan ha väldigt bra tips som man absolut ska lyssna på men i slutändan måste tatueringen ändå kännas som din.

Efteråt är det väldigt viktigt att du tar ditt ansvar och tar hand om tatueringen ordentligt. Och om du är missnöjd, gå tillbaka och berätta det.

ELISABETH ÅSBERG

Mer läsning

Annons