Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon får vänta på Mauds svar

/

Annons

- Själv har jag ännu inte sett något sådant brev och våra politiker är liksom inte så mycket här i huset nu innan valet, säger Hans G Pettersson, ämnesråd på Näringsdepartementet.

Som dt.se kunnat berätta har Christina Lampe-Önnerud skickat ett brev, daterat 3 september, till Maud Olofsson.

Brevets innehåll klargör ganska tydligt att Ludvika ses som en lämplig ort för en svensk etablering av en Boston Power-fabrik, med utveckling och tillverkning av litium-jonbatterier.

Ludvikas kanske tydligaste tidigare konkurrent om etableringen, Gävle, fick förra veckan klart med en annan batterifabrikör - Nilar - som startar tillverkning av nickelmetallhybrid-batterier i Ericssons förra lokaler.

- Ja, så är det. Det finns uppenbarligen ett intresse för att etablera sig i Sverige med den här typen av tillverkning och det tycker vi på departementet förstås är positivt, säger Hans G Pettersson.

Han tillägger:

- Och jag vet att Ludvika jobbar hårt för att få Boston Power-fabriken, men sedan är det ju upp till företaget själv att fatta beslut om hur och var man vill satsa.

När Hans G Pettersson per telefon får Lampe-Önneruds brev delvis uppläst för sig, inte minst delen om närhet och möjlig relation till ABB och High Voltage Valley, säger han:

- Det hon anför är ganska rimligt. Det är ju alltid bra att finnas nära kunder och strategiska samarbetspartners.

Men hur bra Ludvika ligger till för att få en batterifabrik vill Hans G Pettersson inte uttala sig om.

- I princip ska inte Näringsdepartementet lägga sig i varje enskild industrietablering. Om man pratar om det offentliga och dess roll är det i huvudsak kommun och region som kan ses som ansvariga att lokalt jobba med sådana här frågor.

Hans G Pettersson konstaterar i det här skedet därför enkelt:

- Boston Power är självklart jättevälkomna att etablera sig här i Sverige. Nu ska jag leta rätt på deras brev hit och sedan får vi se vad Maud Olofsson vill ge för svar på det.

Efter valet?

- Ja, så lär det nog bli. Sedan återstår det förstås att se vem som har den politiska makten då.

Mer läsning

Annons