Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon får stöd ur Astrid Lindgren-fond

Annons

- Jag ska berätta för barn och vuxna om bra böcker som riskerar att falla i glömska och försvinna, säger en glad Suzanne Danielsson.

Hon fick idén i samband med Astrid Lindgrens bortgång.

- Astrid Lindgren hade i sina böcker en otrolig förmåga att i sin text ge läsaren inre kreativa bilder. Det är en läsupplevelse som bra böcker ger över huvud taget, fortsätter Suzanne Danielsson.

Hon anser att i dagens samhälle serveras redan färdiga bilder till både barn och vuxna.

- Den fantastiska förmågan att skapa egna bilder i en inre fantasi är på väg att gå förlorad. Konsekvensen är även att bra böcker riskerar att försvinna precis som utrotningshotade växter. Udda och bra böcker går i bästa fall att hitta på antikvariat eller bibliotek, förklarar Suzanne Danielsson.

I april besökte Suzanne Astrids Lindgrens dotter, Karin Nyman och framförde sin idé om ett berättarbibliotek. Karin Nyman ställde sig positiv och nu har Suzanne fått 15 000 ur en av Astrid Lindgrens fonder.

Under senhösten kommer Suzanne att starta verksamheten. Hon ska söka upp skolbarn på alla stadier vid grundskolan och berätta om intressanta böcker.

På längre sikt ska hon skaffa en lokal med bokhyllor och bord där hon ska berätta om böcker med läsupplevelser. De aktuella böckerna kan enbart läsas på berättarbiblioteket.

- Men verksamheten ska vara knuten till ett bibliotek där de böcker jag rekommenderar ska kunna lånas, hoppas Suzanne.

Personligen träffade hon Astrid Lindgren 1978. Suzanne var då engagerad på Nyköpings teater och skulle göra en enkel bearbetning av Mio min Mio från Astrid Lindgrens bok. Astrid Lindgren var vanligtvis mycket noga med att skriva om ett manus personligen från eget material. Men efter samtalet med Susanne gav Astrid med sig. Suzanne skrev om bearbetningen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons