Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon får EU att sätta gränser för godis

Annons

Godis, läsk och snacks konsumeras ofta av barn och ungdom. Men gränsvärdena för olika tillsatser i detta är satta för vuxna.

Nu kräver Europaparlament-ariker Marit Paulsen från Yttermalung en ändring. Och hon har parlamentet med sig.

Paulsen ligger bakom ett betänkande som innebär att EU måste se över gränsvärdena för till-

satser.

- Det handlar till exempel om konsistensgivare, konserveringsmedel och främmande ämnen, typ akrylamid, ja sånt som egentligen inte ska finnas i det vi äter. Och jag vill att man ska gå igenom tillsatslistorna utifrån barnperspektivet: Vad tål barn?

Hon fick ett enigt miljöutskott med sig. Nu ska frågan upp i parlamentet innan det hamnar på ministerrådets bord.

- Som jag ser det finns det två fel i dagens regler: För det första att det är tillåtet att använda mer jox i det som inte tillhör baslivs-medel. Fel nummer två är att gränsvärdena, den dagliga dosen, är satt efter tester på vuxna, ofta 20-30-åriga män.

- Det blir ganska missvisande, eftersom många av de här produkterna i första hand vänder sig till barn. Jag menar, en knallblå läskedryck vänder sig inte direkt till 60-åringar, säger Paulsen.

I den här frågan har Europaparlamentet medbestämmande.

- Det innebär att något måste göras åt detta, om parlamentet kräver det. Och så kommer det att bli, med ett enigt miljöutskott.

Samtidigt jobbar Paulsen för skärpt salmonellakontroll i EU.

- Det ska finnas ett system som innebär att salmonella kontrolleras lika i alla länder i EU, en likvärdig kontroll som vi har i Sverige.

- Vi har nu enats om tidsramar och att alla salmonellasorter som inverkar på folkhälsan ska omfattas. Salmonellakontrollerna ska omfatta såväl ägg och kycklingar som griskött. Det som inte är klart än är vem som ska betala för detta kontrollsystem.

2008 ska hela kontrollprogrammet ha införts i EU. Men tidigare än så ska kontrollerna skärpas när det gäller ägg och kycklingar.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons