Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blev helt ensam

Annons

- Rekryteringen till äldreomsorgen är en av de absolut största utmaningarna som kommunerna står inför. Det är en jätteviktig fråga, säger Ann Beskow, s, kommunalrådet från Orsa som var på plats.

Till träffen kom också representanter från kommunerna Leksand och Falun.

- Det var en katastrofalt dålig uppslutning. Det var väldigt beklagligt, och jag kan bara hoppas att det beror på missförstånd och kollissioner. Men vi måste defintivt ha en ny träff senare, för det är ett väldigt bra arbete som vårdutvecklingsgruppen gjort. Detta är inte minst ett viktigt led i att kommunerna och facken ska närma sig varandra, ett otroligt viktigt arbete, säger Beskow.

- Det är ju skräp. Det var en djup besvikelse att inte fler kom, säger Håkan Jansson från Dalarnas kommunförbund, som berättar att inbjudan gick ut till alla i maj.

- Vi var alla riktigt besvikna. Det kändes snopet, när vi avsätter tid för detta och så finns det så litet intresse, säger Gunilla Ordeus, som representerar vårdförbundet i arbetsgruppen, som också innehåller representanter för Kommunal och SKTF.

Mora var en av de kommuner som inte var representerade:

- Detta har jag inte hört talas om överhuvudtaget. Jag är annars väldigt involverad i dessa frågor. Det kan ju ha varit så att inbjudan kommit när vi haft semester. Nu har vi haft sammanträde med kommunstyrelse och arbetsutskott i dag så jag har haft svårt i vilket fall. Men vi kunde förstås ha skickat någon representant, säger Berndt Martinsson, kd, kommunalråd i Mora.

Så detta är inte ett uttryck för att politikerna inte bryr sig om frågan?

- Absolut inte! Det är en synnerligen viktig fråga för kommunerna, det är nog alla överens om.

Även Jaak Kerstell, c, från Gagnef, hade förhinder:

- Vi har haft kommunstyrelsesammanträde i dag, och det måste ju vara ett hyggligt giltigt skäl eftersom det var bestämt sedan i januari.

- Men frågorna är mycket viktiga. Och mellan klockan 13 och 14 i dag (läs i går) behandlade vi just frågan om rekryteringsbiten inom vård och omsorg. Vi fattade beslut om att inrätta ytterligare 3,95 fast tjänst och dessutom att inrätta en vikariepool. Så nog jobbar vi mycket hårt med frågan, säger Kerstell.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons