Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är direktören som ska få Siljanskommunerna att dra åt samma håll

Annons

Maria Engholm poängterar att det inte enbart handlar om kronor och ören, utan om att tillgodogöra sig kompetens för att Siljansregionen ska kunna fortsätta blomstra framöver.

- Meningen är inte heller att bli en enda Siljanskommun. Tvärtom kan varje kommun finnas kvar, tack vare utökad samverkan.

Några nämnvärda gärdesgårdar, kommunerna emellan, säger sig Maria Engholm inte ha upplevt.

- De människor som finns i beslutande funktioner har lämnat uppfattningen att ensam är stark. De ser samverkansmöjligheter för framtiden, men vi är fortfarande efter ett och ett halvt år i början av en process som heller aldrig ska bli klar. Den dag vi tror att vi är färdiga med bygget, har vi tagit första steget på väg att dö.

Region Siljan är inget parlament ovanför kommunernas egna beslutande organ. Om fyra kommuner säger ja till ett förslag om samarbete inom ett område och den femte säger nej, så kan den femte kommunen inte tvingas in.

- Ett alternativ då är att gå vidare med fyra kommuner och låta den femte stå utanför, förklarar Maria Engholm.

Hon räds inte att möta olika viljor i direktionsrummet.

- Varför samla ett gäng likasinnade som säger ja och amen till allting? Jag känner stark tilltro till demokrati. Det måste få finnas olika åsikter, det sporrar mig ännu mer i mitt arbete.

Visst har förbundsdirektören egna Siljansvisioner inför framtiden.

- Min vision är att vi inom tio år har en gemensam gymnasie-skola som leds av en politisk nämnd och en chef.

Redan nu rör det på sig i den åtminstone förr så heta gymnasiefrågan. I slutet av september räknar Maria Engholm med att det ska finnas ett förslag om gymnasiesamarbete att ta ställning till från konsulten Åke Lindström.

Hon räknar med att knäckfrågorna kommer att handla om programutbud, utbildningarnas förläggning och finansiering.

Redan nu i augusti ska kommunstyrelserna i respektive kommun ta ställning till en annan knäckfråga, förslaget om gemensam inköpsorganisation.

Kultursamarbete, IT-samverkan, EU-samordning, hemsjukvård och vuxenutbildning är områden där ett tätare samarbete utreds eller redan är beslutat. Växeltelefoni och räddningstjänst är områden som kan komma ifråga längre fram.

Maria Engholm medger att rationaliseringsbeslut har en baksida.

- Personal kommer att drabbas av förändringar framöver och vi har möten med de fackliga organisationerna redan nu för att de ska vara informerade om vad som är på gång.

- Anställda kommer i viss mån att tvingas bli rörligare eller kanske till och med sägas upp när det ska rationaliseras, medger hon.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons