Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon åkte jorden runt

Annons

Kerstin Helena kom till Dalarna 1987.

Hon bodde då i Göteborg, men den dåliga luften gav henne luftrörsproblem och hon rehabiliterade sig på Masesgården i Grytnäs by, Leksand.

När rehabiliteringsveckan var över ville hon inte gärna återvända till den dåliga luften - och fick tillfälligt jobb som praktikant på Masesgården.

- Så jag blev kvar en månad. Det här var på vintern och till sommaren bestämde jag mig för att flytta till Dalarna, närmare bestämt Tällberg.

Det blev dock svårigheter att få ett fast jobb för henne, så efter fem-sex år bestämde hon sig för att starta eget.

- Fotvårdsidén kom till mig en morgon i bastun på Leksandshallen. Tänkt, sagt och gjort: Jag skaffade mig en fotvårdsutbildning i Uppsala. Sedan startade jag, efter lite tråcklande med AF om starta-eget-bidrag, företaget Hel-Lena Fötter, säger Kerstin med ett skratt.

Kerstin Helena är uppväxt på Lidingö.

Hon arbetade flera år som korrespondent och sekreterare, band annat på AGAÕs IR-avdelningen i Lidingö.

- 1972 träffade jag en kille från Göteborg och så gick flyttlasset dit.

Efter lite olika sommarvikariat tog hon fast arbete på Saab-Scania Elektroniksystemavdelning - eller Saab Space, som det senare bytte namn till.

- Vi sysslade med forsknings- och vädersatelliter bland annat, berättar hon. Jag jobbade på den civila avdelningen, och hade inget med militära projekt att göra.

1981 bytte hon jobb och blev assistent till rektorn för Nordiska Hälsovårdshögskolan i Göteborg. Det var här hon jobbade när hon bestämde sig för att det var dags att se mera av Världen.

- Från början var tanken att ta ett halvår tjänstledigt. Men det utökades under resans gång till ett helt år.

Hon började i New York och fortsatte sedan till Los Angeles.

Därifrån blev det flyg till Iquitos vid Amazonasfloden i norra Peru.

I södra Peru gick hon Inkastigen från Cusco till Matchupicchu och sedan fortsatte resan med buss och kollektiv taxi via Puno och Titicacasjön till La Paz i Bolivia innan hon återvände till USA.

I Peru blev hon för övrigt tagen av polisen.

- Jag satt och åt på en restaurang och hade tagit en öl till maten. Strax dök polisen upp och tog ölen i beslag. Det var valrörelse, och då fick man inte dricka öl, så det bar iväg till polisstationen.

Men Kerstin Helena hade en liten handbok i hur man skulle klara sig på bästa sätt i Sydamerika. I den stod bl.a. att om inget annat hjälper är det användbart att veta hur man gråter...

- I den här situationen gick innebörden av dessa ord till sist upp för mig, och jag satte igång att storgråta. Vips blev jag omklappad, tröstad och släppt, säger hon och fnissar. De står inte ut med en kvinna som gråter...

Väl tillbaks i USA blev det städer som San Francisco, Los Angeles och San Diego, innan hon tog spårvagnen! över till Mexico.

- Meningen var att jag skulle åka över några dagar - fast det blev några månader istället, säger hon.

Sedan bytte hon världsdel. Det var nu dags för Australien i tre månader.

- Jag försörjde mig genom att jobba som köksbiträde i Sydney och sedan valde jag att lifta när jag skulle resa runt.

Och det gjorde hon. Alice Springs med Ayers Rock och Mt. Olga besökte hon bland annat.

Därpå blev det också Singapore, Malaysia, innan färden fortsatte till Indien.

- Dessvärre drack jag mangojuice med is i - och därmed var den resan delvis förstörd, säger Kerstin Helena. Jag blev dålig i magen i Bombay, och när jag sedan åkte till Goa bröt det ut på allvar. Jag hade fått inälvsparasiter. Fast jag hann njuta av en av världens vackraste järnvägssträckor, Bombay - Goa, och vid stranden uppleva monsunregnets ankomst: vidunderligt mäktigt - och blött.

När hon hämtat sig något, bestämde hon sig för att åka hem till Europa igen, och Rom kändes nästan som hemma. Det blev Berlin som avslutade resan. Där hade hon en god vän hon träffat i Lima, och efter en månad i Berlin, både Öst och Väst, var hon åter i Sverige.

- Jag har gjort många andra resor också, säger Kerstin Helena. Bland annat har jag cyklat genom Europa över Pyrinéerna och arbetat en del utanför Alicante. Varje resa är speciell i sig, men jorden-runt-året var nog ändå min riktigt stora upplevelse.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons