Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hollywoods väckelse

Annons

Vädret! Alla har någon relation till vädret. Regnar det? Ska vi ta paraplyet? Nu börjar det...Kan vi duka ute eller ska vi löpa med tallrikar, glas och uppläggningsfat mellan skurarna?

Vädret påverkar och inverkar...när jag var liten låg jag ofta, på min barndomsfilt på Tallbacken och stirrade upp mot himlen. Helst en himmel med ulliga gulliga moln.

Ibland var molnen svarta och hotfulla, riktigt skrämmande.

Det finns ingen likhet mellan vädret då och nu.

Med tre jackor, vantar och mössa pressade jag mig fram i Limas skogar - i maj månad!

Det haglade ärtor, smattrade på vindtäta tyger, vinden ven och visslade medan fjällbjörkar böjde sig mot marken.

Vädergudar som lovat något mildare - höll inget löfte.

Engelsmännen som alltid frågar: Hur är vädret - How about the weather - har smittat av sig...till oss svenskar.

Som i dag när det ska flyttas, byggas, dukas festbord, uppvaktas och mer till undrar: vet du nåt om vädret?

Vad är det som händer med vädret?

När lågtrycken hopar sig gnäller vi väderkänsliga över värk i fingrar och tår.

Det finns värre. Värsta ovädren sänker, dränker och skrämmer. Jag kan inte förneka att jag känner olust över att se den omtalade Hollywood-filmen "The Day after tomorrow", där växthuseffekt står i centrum för skräckväder som kanske ligger över oss, närmare än vi tror. Vem vet, Hollywood kanske väcker miljökamp.

Vädret har faktiskt ändrats, på något sätt blivit mer extremt än vanligt. Hagelkulor som skottsalvor, stormar som förväntas bli ännu större när arktiska isar påverkas av värmande växthuseffekt, som i sin tur ger oss en till fem grader varmare i landets södra delar.

- Sköönt! Tycker egotrippade med närhet till sitt efterlängtade semesterväder.

- Fasansfullt! Säger den globalt insatta. Väderforskare tror att Skåne om 50 år har medelhavsklimat, att värmen ger oss mindre snö, att skidanläggningar norröver får slå igen - och det värsta av värsta. Ekvatorns invånare drabbas av extrem torka, Maldiver och korallrev försvinner, vattentemperaturen stiger, arktiska isar spricker, smälter och stormarna vredskas på haven...

Och ingen tar egentligen ett ordentligt krafttag. I tid!

Vi startar vår lilla bil, våra fabriker spyr ut hemliga miljögifter, vi solar oss, gläds åt extrem värme... Växthuseffekten är kontroversiellt het.

Medan tusentals forskare i FN:s klimatpanel varnar för konsekvenser av koldioxid bråkar oljelobbyns egna forskare. Det råder till och med oenighet kring den så kallade Kyoto överenskommelsen, där i varje fall EU-länderna bestämt sig för att leda kampen mot växthuseffekten.

Pengar styr. Pengar är tydligen mer värt än överlevnad?

Grannarna på landet har satt sin potatis. Jag har petat ner mina dill och persiljefrön och lagt fiberväv över jordgubbsplantorna.

Vi gräsrötter nära jordkokorna förväntar oss "naturlig väderlek".

EGYPTISKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons