Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holland mer trafiksäkert än Sverige

Annons

Flera EU-länder har lyckats få ner trafikdöden mer än Sverige sedan 2001, räknat i procent. Men Sverige ligger fortfarande i unionens trafiksäkerhetstopp.

Det framgår av en rapport som EU-kommissionen sammanställt över utvecklingen i medlemsländerna.

Länderna rangordnas också efter faktorer som hur flitiga bilisterna är att använda säkerhetsbälte, vilken roll alkohol spelar för dödsolyckorna och hur hastighet inverkar.

Bara Malta och Nederländerna har färre antal döda i trafiken per miljoner invånare än vad Sverige har. Malta noterar 25, Nederländerna 43 och Sverige 49 döda. EU-genomsnittet ligger på 86 döda per miljon invånare. Värst är det i Baltikum, där Estland noterar 150 och värstingen Litauen 223.

Från 2001 till 2006 har Sverige reducerat antalet döda i trafiken med 138 personer, räknat årsvis. Det motsvarar en minskning med 24 procent. Men elva länder har en större procentuell minskning än så _ Frankrike och Portugal har minskat antalet döda med 42 procent. I antal sparade människoliv betyder det 3|359 för Frankrike, jämfört med 2001.

Svenskarna är fjärden bäst på att använda bilbälte i framsätet, 92 procent gör det. Fransmännen är bäst, tyskarna tvåa och malteserna trea.

Tyskarna är också bra på att använda bilbälte i baksätet, 89 procent. Där ligger Sverige på femma med 73 procent.

Enligt rapporten är Sverige ett av de länder där alkohol spelar störst roll för dödsfallen på vägarna, vilket baseras på att 25 procent av de dödade förarna vid obduktionen visade sig ha varit påverkade.

Bara i Portugal, Frankrike och Spanien noteras ha en större andel berusade förare som dödats i olyckor.

Men flera länder testar inte mer än en del av de förare som dödats.

För 16 år sedan, 1991, dog över 71|000 personer på vägarna i de 25 länder som nu jämförts (nya medlemmarna Bulgarien och Rumänien är inte med). Förra året hade antalet sjunkit till 38|600.

Till 2010 är målet att halvera antalet döda jämfört med 2001, till 25|000.

TT

Mer läsning

Annons