Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holger märkte ut fäbodarna

Annons

I skogarna kring Säter har det funnits många fäbodar. Fäbodar som tillhörde både gårdar i själva staden och byarna i socknen.

Det är en rik fäbodhistoria som finns här och att det hörde fäbodar till gårdar i en stad är ovanligt.

För över 30 år sedan märktes 34 fäbodplatser ut med Holger Unnerud som drivande kraft. Han hade hjälp i arbetet av orienteringsvänner i Säters IF.

Lodstöparbo, Sigges, Kringelbo, Grotbo, Per-Hans, Knutsbo, Svarttjärn, Tommes, Bladtjärn är exempel på fäbodar som märktes ut.

Många år har gått och skyltarnas vita text har mer eller mindre nötts bort. Det är heller inte så många fäbodstugor som ännu står kvar, på många ställe är det knappt några rester syns.

- På hembygdsmuseet Åsgårdarna finns en fäbod. Den är flyttad från ett ställe vid Bladtjärn. Där finns grunden ännu kvar, berättar Holger.

Holger berättar hur man från gårdar i staden gick med kor upp till fäbodar söder om Ljustern.

Tidningen återkommer i en serie artiklar under sommaren med fäbodhistoria från Säter.

Fäbodmärkningen uppmärksammades av kommunen som tilldelade Holger kulturpriset. Han fick senare även Vuxenskolans kulturpris.

Med i bilden fanns då även Holgers egen historiska tur som gick från Säter söderut mot Nisshyttan, via Militärvägen in i Smedjebackens kommun, via Östanbergs gruvor och Jutbo och Harhyttan åter till Säter.

Där guidade Holger genom åren många uppskattade historiska turer med besök vid bland annat Trollugnen och Lövmarken, hjulgraven mellan Östanberget och Orsen där det stora vattenhjulet stod som nu återfinns på Ludvika hembygdsgård, men flera intressanta platser.

- Synd att turen inte längre används, säger Holger med viss bitterhet.

Holger är född på en bondgård mellan Norberg och Fagersta och 1934 vid 23-års ålder flyttade han till Säter och ett jobb som skötare vid Säters sjukhus.

- Huset här byggdes 1940, berättar Holger där han sitter på husets altan vid Skogsstigen i Säter och blickar ut över trädgården.

Bland minnena under de snart 93 levnadsåren finns både glada och sorgliga.

- Jag var inkallad fyra gånger, säger han och kommer då in på en av beredskapstidens sorgliga minnen. Det var den 24 oktober 1940.

- Jag var med vid Armasjärvi då 44 soldater och två färjpojkar drunknade. Färjpojkarna var bara 14 och 17 år gamla, de var bröder. De talades om att truppen skulle gå runt sjön, men en sergeant bestämde att man skulle ta färjan över. Den äldsta brodern vara inte med på färjan, han kom hem och hörde ett skrik och fick veta att den yngre brodern var ute på färjan på väg över sjön med folk. Han skyndade ner till sjön och tog båten och rodde ut för att rädda sin bror, men drogs själv ner i vattnet och båda bröderna drunknade, berättar Holger.

Idrotten har alltid legat honom varmt om hjärtat, längdskidåkning, orientering och cykling, idrotter som han utövat med framgång.

Han åkte 15 Vasalopp och även Marcialonga i Italien och Finlandialoppet i Finland, tävlat i orientering i bland annat Skottland, Schweiz, Finland och Norge.

Under 23 år var han politiskt engagerad i fritidsnämnden, dessutom som ordförande under många år.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons