Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjt arvode till politiker

Annons

Kommunalrådet Leif Nilsson får sitt arvode höjt totalt till cirka 36000 kronor i månaden, om kommunfullmäktige går på samma linje som kommunstyrelsen.

Det var dock ingen enig kommunstyrelse som tog beslutet. Vänsterpartiet splittrades, centerpartiet och miljöpartiet reserverade sig.

Moderaterna stödde förslaget och fick ett 20-procentigt oppositionsråd.

Det blev i stort sett som arvodesgruppen hade kommit fram till. Den hetaste frågan har varit hur mycket kommunalrådet Leif Nilssons arvode ska höjas. Förslaget från gruppen var en 100-procentig tjänst som skulle arvoderas med 83 procent av inkomstbasbeloppet, vilket ska styra de nya arvodena över lag.

Detta skulle ge ett arvode på cirka 34 000 kronor i månaden. Nilsson är dessutom ordförande i teknik och fritidsutskottet, det arvoderas med ytterligare cirka 2 000 kronor. Sammantaget ger det en lön på 36 000 kronor i månaden. Nära 30 procent mer än hans företrädare Lena Ludvigsson-Olafsen hade.

Miljöpartiet och centern anser att den föreslagna grundlönen är rimlig, men det ska inte betalas något för uppdrag utöver detta. Vänsterpartiet är splittrat i frågan. Lena Nilsson anser att den nivå som varit tidigare ska gälla och reserverade sig. Hennes partikollega Thor-Leif Andersson gick däremot på arbetsgruppens linje.

I förslaget fanns det även avsatt en 20-procentig tjänst för oppositionen. Tanken var att de olika oppositionspartierna skulle fördela den mellan sig. Jörgen Lindkvist, s, klargjorde att hur detta skedde skulle inte socialdemokraterna lägga sig i. Men det gjorde de, de gick samman med moderaterna och beslutet blev att ett oppositionsråd ska tillsättas. Det blir moderaten Kjell Christiansson. Det innebär att Kjell Christiansson får ett arvode på drygt 5 300 kronor i månaden.

- Intressant med tanke på att moderaterna gick till val på att det inte behövs några arvoderade politiker, kommenterar Göran Engström, c.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons