Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjer spänningen hos ABB

Annons

Norska nätbolaget Statnett söker tillstånd att höja spänningen från 330 kilovolt till 420 kilovolt i den planerade kraftlinjen mellan Klæbu och Sunndalsøra i Norge.

Kraftlinjen ska försörja Norsk Hydros stora aluminiumsmältverk och också stärka Norges elnät. Vid övergången över Orkdalen diskuteras en markkabel eller en luftledning.

Opinionen vill ha en kabel men Statnett är avvisande eftersom en sådan beräknas kosta 66 miljoner och bli åtta gånger dyrare än luftledning.

Statnetts höjning av spänningen påverkar valet av komponenter, bland annat tillkommer en transformator av en typ som inte tillverkas i Norge.

Vinner ABB projektet läggs tillverkningen i Ludvika.

Som kuriosa kan nämnas att ett likströmsalternativ utretts men uteslutits då bara strömriktarstationerna skulle kosta två miljarder utöver ledningen. Den planerade kraftlinjen blir 130 kilometer lång och är kostnadsberäknad till 700 miljoner kronor.

För några år sedan var Norge inte en marknad som var att räkna med i ABB:s försäljning. Men tillsammans med nätbolaget Statnetts förstärkning av Oslos elförsörjning, har Norge blivit mycket viktig för produktdivisionen i Ludvika som redan tagit hem beställningar på spetsprodukter.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons