Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjden retar upp

Annons

Kommunen jobbar med en detaljplan för området. Avsikten är att möjliggöra bygge av en vagnverkstad samt en tvätthall. Tanken är att man i verkstaden ska serva de Reginatåg som Tåg i Bergslagen i dag servar i Gävle.

Verkstadsbyggnaden blir 90 meter lång - och nio meter hög.

-Flera är helt förtvivlade, vi har nog med järnvägen som det är, säger en av de boende i området och berättar att protester är att vänta.

De befarar bland annat att utsikten förstörs av den höga byggnaden och att det blir mer problem med buller.

-Fågellivet kan också påverkas.

Marken som är aktuell hör till Södra Backa industriområde, och ligger intill dalabanan, väster om Gylle. Boende finns på andra sidan järnvägen, närmast ligger Pilbågsvägen.

Gällande plan medger bygge på marken med max sju meters höjd. Nu krävs en ändring till nio meter, dessutom blir det andra omdisponeringar av gata och industrispår.

Anders Jonsson på stadsbyggnadskontoret konstaterar att det som kan uppfattas negativt är höjden, men han menar att det får ställas mot det faktum att exploateringen blir av mindre omfattning än vad som skulle kunna ha gjorts med nuvarande plan.

-Förslaget till detaljplan är nu ute på samråd.

Förutom själva verkstaden planeras även en mindre byggnad i form av en tvätthall. En av de boende i området är frän i sin kritik:

- Först ska de lägga ned vårdcentralen i Gylle. Sedan det här.

Senast 28 maj ska berörda lämna in synpunkter på planerna. Enligt vad tidningen erfar är det kommunen som är mest pådrivande för att få till bygget.

Mer läsning

Annons