Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjdare inblandade i slaveriskandal

Annons

Kinesiska utredare säger att högt uppsatta statstjänstemän och polisbefäl var inblandade i den slavarbetarskandal som avslöjades nyligen i provinserna Shanxi och Henan.

De senaste två veckorna har 45|000 poliser gjort räder mot över 8|000 små tegelbruk och kolgruvor i de båda provinserna i centrala Kina för att försöka sätta stopp för det tvångsarbete som väckt skandal över hela världen.

Sun Baoshu, minister vid det kinesiska arbetsmarknadsdepartementet, sade på fredagen enligt nyhetsbyrån Nya Kina att såväl ämbetsmän som poliser tjänat pengar på människohandeln och slavarbetet.

Guvernören av Shanxi, Yu Youjun, bad på fredagen enligt Reuters offentligt slavarbetarna och deras anhöriga om förlåtelse. Han sade att han tar på sig ansvaret för skandalen, vilket torde betyda att hans politiska karriär kan vara över.

I flera veckor har Kina upprörts av avslöjandet att troligen tusentals fattigbönder, ungdomar och barn tvingats eller lurats att ta tunga och farliga arbeten i framför allt Shanxi, ofta utan någon lön alls.

Hittills säger sig polisen i Shanxi har fritagit 359 tegelbruksarbetare. I grannprovinsen Henan har polisen räddat ett par hundra personer.

Den engelskspråkiga tidningen China Daily rapporterar att föräldrarna till 400 barn som befaras ha tvingats till slavarbete har skrivit till regeringen och krävt resoluta insatser för att få dem fria.

"Slaveriavslöjandet som upprört nationen är bara toppen av ett isberg", skriver föräldrarna.

"Tusentals arbetare utsätts fortfarande för lidande och smärta. Snälla ni, rädda våra barn".

Föräldrarna, de flesta från Henan, lade ut ett tidigare brev på internet sedan den lokala polisen hade struntat i deras vädjanden. De säger sig ha lagt alla sina besparingar på fruktlösa försök att hitta sina barn som ska ha blivit sålda som slavar.

Bedömare i Kina säger att den utbredda korruptionen i Shanxi har gjort slavarbetet möjligt. I åratal har kolgruvor kunnat drivas olagligt därför att så många på ansvariga poster har låtit sig mutas.

Fram till fredagen ska polisen i Shanxi ha gripit 35 personer för inblandning i skandalen. Mot tio av dem har åtal redan väckts. Ytterligare 20 personer är efterspanade.

TT

Mer läsning

Annons