Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda taxor föreslås

Annons

Tyvärr ha vi fått flera överraskningar, säger Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson, (c) när han tittar på den senaste budgetprognosen för kommunen.

Ändrade ekonomiska förutsättningar har gjort att kommunen måste revidera budgeten för i år.

Försämrat skatteunderlag på 3,1 miljoner kronor och så vårpropositionen som innebär en ytterligare minskning av statsbidraget med 2,2 miljoner kronor är två viktiga faktorer.

Tillsammans en rad andra negativa förändringar visar prognosen på 8,1 miljoner i underskott, istället för de 900 000 kronor i överskott som kommunen budgeterat för.

I underskottet finns en bokföringsteknisk sak som gäller överskott från Kunskapslyftet som gav ett plus på 3,4 miljoner kronor för 2003, men i stället nu innebär lika mycket minus 2004.

Vid veckans sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott redovisades det ekonomiska läget och förslag presenterades för hur kommunen ska hantera det.

Det finns plus och minusposter inom de olika nämndernas områden. Bland de inkomstförstärkningar som förslås finns höjningar av både renhållningstaxan och vatten-och avloppstaxan med sex procent från 1 juli.

Totalt innebär de föreslagna förändringarna i budgeten ett beräknat minus på 2,4 miljoner kronor för 2004.

Det balanseras mot fjolårets överskott och därmed klarar kommunen ändå balanskravet.

Inför kommunstyrelsens möte ska en noggrann specificering ske av förslaget till ändring i budgeten.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons