Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda hyror i äldreboende drabbar höginkomsttagare

Annons

Upp till 42 procent kan det handla om i ett enskilt fall och det är höginkomsttagarna som drabbas hårdast då de inte kompenseras med höjt bostadsbidrag.

Vid en genomgång gjord av tekniska kontoret fann kommunen att hyrorna i äldreboendena Biskopsgården, Granliden, Solgärdet, Solsidan, Säfsgården och Ängsgården var genomgående mycket låga och väsentligt lägre än i jämförda kommuner som Gävle och Västerås.

Det är maxtaxereformen med det underskott på fyra miljoner den gav upphov till som gör att kommunen nu genomför en översyn.

- Vi planerar nu under året att fastställa nya hyror som går att överklaga till hyresnämnden i Gävle alternativt till Ludvikahem beroende på vem som är fastighetsägare. Men vi höjer till en nivå som hyresnämnden godkänt i andra fall, säger ekonom Håkan Almqvist vid vård- och omsorgsförvaltningen som tror att man garderat sig mot allt för omfattande protester.

Själva hyreshöjningen kan bli mycket stor räknat på kvadratmeter.

- Från 900 kronor till 1 275 kronor per kvadratmeter som vi diskuterar vid Ängsgården, berättar Kerstin Edström vid tekniska kontoret.

Vid Granlien och de andra kommunala boendena är grundhyran 675 kronor plus upp till 400 kronor i tillägg per kvadratmeter.

Riktmärket i förslaget är den hyresnivå som allmännyttan Ludvikahem har på ett rum och kök.

- Vi har jämfört med vad andra kommuner tar ut och vi ligger lågt, i framtiden hamnar vi på en ganska normal hyresnivå, säger Almqvist.

1 275 kronor blir nu ett riktmärke.

- Andra kommuner var snabbare än oss och höjde hyrorna till mer normala nivåer redan innan maxtaxan. Vi avvaktade och politiskt var signalen till oss att vi skulle hålla en låg taxa.

- Om förslaget till hyreshöjning går igenom så ändrar det beräkningsgrunden för maxtaxan där de boende har ett förbehållsbelopp att de ska ha en summa kvar när hyran är betald.

- Många, alla de med låga pensioner, kommer att kunna kompensera sig med höjda bostadsbidrag. Men de med höga pensioner får inget bostadsbidrag och där kan hyreshöjningen slå igenom fullt ut, säger ekonom Håkan Almqvist.

Almqvist bedömer att det för den enskilde kan röra sig om upp till 500 kronor i hyreshöjning men i de flesta fall blir det bara halva summan då samtidigt sättet att betala och beräkna TV-licens ändras.

- Så min bedömning är att hyreshöjningen i praktiken blir minimal för de flesta men att det är ett antal höginkomsttagare som får betala mer. Men de har ju råd. Det var ju de som halverade sina kostnader när maxtaxan infördes, säger Almqvist.

- Vi hade tre stycken som betalade 12 600 och som fick avgiften sänkt till 6 300. Nu får de höjning på 500 kronor.

Håkan Almqvist förklarar att det är svårt uttala sig om andra enskilda fall då man måste göra en noggrann beräkning av inkomster, bidrag, förbehållsbelopp och hyror samt effekter som uppstår när en av makarna behöver bo på hemmet och vad som då sker med ekonomin.

Redan har en pensionär protesterat hos länsstyrelsen mot förslaget då denne anser att det bara är ett sätt att krypa runt maxtaxereformen.

- Vi tycker att vi hanterar maxtaxan på ett bra sätt, vi borde sett över hyran tidigare. Vi är trots allt en lågpriskommun när det gäller taxan, säger Håkan Almkvist.

Ett 250-tal inom äldreboendena är berörda.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons