Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd taxa ska utredas

Annons

I går var socialnämndens budget för 2003 uppe på nämndens bord. Ett av förslagen för att få in pengar till socialnämndens redan pressade ekonomi var att höja färdtjänsttaxan med 20 kronor för dem som åker mer än 24 gånger per år.

En miljon beräknade socialförvaltningen tjäna på den höjningen.

- Den utfästelse som politiker ställt upp för handikappade, att de ska kunna delta på lika vilkor, det här slår direkt mot den utfästelsen. Det är ett svårt beslut att ta, säger Ulrik Lindgren, socialnämndens ordförande.

Därför beslutade nämnden i går att utreda frågan ordentligare. En jämförelse med andra dalakommuner ska genomföras för att ta reda på om Falun har högre eller lägre taxa än de andra kommunerna.

Inför nästa år saknar socialnämnden 17,7 miljoner för att få verksamheten att fungera. I och med att nämnden valde att utreda höjningen av färdtjänsttaxan fattas det nu ytterligare en miljon kronor. Därför vill socialnämnden ha 18,7 miljoner extra nästa år.

- Det är en nervös budget, säger Ulrik Lindgren.

Det som krävs för att komma tillrätta med socialnämndens dåliga ekonomi är, enligt Ulrik Lindgren, riktade stadsbidrag till bland annat äldreomsorgen:

- Det här är den viktigaste välfärdsfrågan. Vi måste få till en nationell samling med den befolkningsutveckling vi har, med allt fler äldre, och med pressade kommunala budgetar, säger han.

Alla politiska partier i nämnden ställde sig bakom budgetförslaget, förutom socialdemokraterna som valde att inte delta i beslutet.

I november tar kommunfullmäktige ställning till om socialnämnden ska få mer pengar eller inte.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons