Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Höjd skatt känns fel"

Annons

Det hävdar kommunalråd Bo Pettersson, c, som däremot är beredd att stärka socialförvaltningens haltande ekonomi med 3,8 miljoner kronor under 2003.

Kommunstyrelsens politiska majoritet, med Leksands kommunalråd Bo Pettersson i spetsen, ser socialdemokraternas och vänsterns krav på höjd kommunalskatt som en alltför drastisk åtgärd.

- Tar vi ut reserverna i form av skattehöjning redan nu, så är risken stor att vi binder ris vid egen rygg och får problem om vi verkligen behöver en skattehöjning framöver, säger han.

Enligt Pettersson är inte kommunens ekonomi så usel som oppositionen påstår. Intäktskurvan ser fortsatt god ut och tillväxten ligger på 25-30 miljoner kronor per år. Lyckas Leksand dessutom behålla och kanske öka befolkningstillväxten så ökar intäkterna ytterligare.

- Det vore skillnad om intäkterna vek, då kunde det bli aktuellt med en skattehöjning, men nu är det ju inte så, säger han och fortsätter:

- Problemet är att vi fortfarande har en kostnadskurva som går utanpå intäkterna. Så för att se över kostnaderna har vi tillsatt två tjänster, en med inriktning mot ekonomi och en mot rekrytering, och det är den väg vi tror att vi måste gå, hellre än att höja skatten.

Målet för 2003 är en budget i balans. Tidigare års underskott (minus 10,4 miljoner kronor 2000, minus 4,7 miljoner 2001 och uppskattningsvis minus 2,5 miljoner i år) räknar kommunledningen med att kunna täcka under 2004 och 2005.

- Under förutsättning att vi får en kostnadsutveckling där kostnaderna inte är högre än intäkterna, säger Pettersson som tonar ner betydelsen av de kritiserade underskotten.

- Vi har inga likvidbekymmer och ingen tung skuldbörda, därför tycker vi att det är viktigare att klara verksamheten i första hand. En återbetalning av underskotten kräver ett ökat sparande och det har vi inte råd med just nu.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons