Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd säkerhet på toppmötet

Annons

I april i år presenterade han planerna för det hittills största Tällberg forum. Normalt sett brukar det vara ett 100-tal gäster. År 2005 blir det 400 till 450 deltagare. Toppnamnet för nästa år skulle bli FN:s generalsekreterare Kofi Annan. Nu vill inte Bo Ekman säga om Annan kommer, men han är inbjuden.

Orsaken till hemlighetsmakeriet är den ökande terrorismen i världen. Tällberg Foundation har därför ändrat policyn, inga namn ska avslöjas långt i förväg.

Bo Ekman har affärskontakter i Holland. Att mordet på filmaren Theo van Gogh, som inträffade för knappt två veckor sedan, har skakat om Ekman är uppenbart.

- I Holland finns en samhällsutveckling som är riktigt skräckinjagande, säger han.

En somalier som bjudits in till Tällberg håller sig undangömd efter mordet på van Gogh, av rädsla för att bli utsatt för våld.

Sannolikt syftar han på den somaliskfödde politikern Ayaan Hirsi Ali som hotades i samband med mordet på van Gogh. På den döde filmarens kropp fanns en lapp, som hade stuckits fast med kniv, där Ayaan Hirsi Alis namn stod skrivet.

Ekman säger att de ska arbeta med säkerheten inför mötet i Tällberg, och att de inte kommer att vara naiva och godtrogna.

Samtidigt vill han säga att de inte ska blåsa upp hotbilden. Idén med diskussionsmötet är att de inbjudna ska få vara sig själva. De ska kunna delta i ett öppet samtal om världens utveckling.

Tällberg Forum 2005 arrangeras den 30 juli - 3 augusti. Årets huvudtema är globaliseringen, hur internationaliseringen knyter samman länderna och ger ekonomisk utveckling, men också skapar skärpta motsättningar mellan regioner och nationer.

Företagsledare, politiker, forskare och företrädare för internationella organisationer kommer att diskutera.

Kultur och festligheter kommer att inringa seminarierna.

Den 29 juli, den dag Dag Hammarskjöld skulle ha fyllt 100 år, hålls en stor konsert i Gropen till hans minne. Ale Möller kommer att leda ett program där slagverkarna i Kroumata och Bolshoj-operans kör planeras att delta.

Veckan avslutas med en konsert i Dalhalla, med Lill Lindfors som konferencier.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons