Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Höj lönerna inom omsorgen"

Annons

När det gäller omsorgsfrågorna var Lena Hjelm-Wallén övertygad om att politiker som ansvarar för vården måste börja ge dem som arbetar en bättre status.
- Högre lön är ett av de medel som behövs. Den situation som vi har i dag är inte bra. Den är skapad utifrån ett system där kvinnorna ville jobba deltid.
- Men dagens generation vill inte arbeta 75 procent av arbetstiden och absolut inte om man måste leva på 75 procent av den dåliga lön som finns i dag.
- Därför tror jag att de ansvariga politikerna måste ta till sig kraven på en högre status för vårdjobben. Skall det lyckas med att rekrytera yngre människor till dessa jobb så måste man ha något att locka med.
- Det är också en av anledningarna till att regeringen ger kommuner och landsting pengar för att sätta in mer resurser i vård, skola och omsorg, sade statsrådet bland annat.
Hon konstaterade också att problemen som finns med långtidssjuka till stor del är ett kvinnoproblem. 65 000 av de 100 000 som varit sjukskrivna mer än ett år är kvinnor.
- Därför är arbetsmiljön en viktig fråga. Det talas om utbrändhet, även om jag inte gillar ordet eftersom det är så definitivt, och ofta är det kvinnor som råkar ut för detta.
- Stressen på arbetsplatsen och hemarbetet tar på krafterna. Här måste arbetsgivarna ta ett större ansvar. Det måste till resurser så att arbetsmiljön kan förbättras.
- Vi har flera utredningar som pekar på just detta och ett av de mer kontroversiella är att låta arbetsgivarna ta ansvaret för sjukskrivningarna de första 60 dagarna. Då skulle det sätta press på arbetsgivarna att göra något åt arbetsmiljön.
- Vi har inte tagit ställning i den frågan eftersom det också kan komma att skapa en större utsortering när personer skall anställas. Människor med någon form av handikapp eller annan defekt skulle få betydligt svårare att kunna konkurrera om jobben i dessa fall.
Hon tyckte inte om beskrivningen som många politiker framför att det gick bra att vara ett visst antal anställda på ett visst antal vårdtagare tidigare. Då borde det gå nu också.
- Sanningen är den att vårdtagarna förr var mycket mer självgående än vad de är i dag. Vi har många som är mycket äldre och som kräver speciell omsorg. Därför är det viktigt att bemanningsplaner görs upp efter de behov som finns.
Hon fick även en fråga om det skulle finnas risk för att det skulle komma personer från låglöneländer inom EU och jobba för lägre löner i Sverige.
- Nej det tror jag inte. Facken på Europamarknaden är för starka för att detta skall kunna bli något hot. Däremot måste vi titta på hur vi skall minska arbetslösheten bland alla de invandrare vi redan har i landet. Här finns en stor resurs att tillgå och som vi på något sätt måste tillvarata, sade Lena Hjelm-Wallén.

KARL ERIK ANESTEDT

Mer läsning

Annons