Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck för köpmännen

Annons

Inte alla men ganska många är de lyckliga. En del har kanske redan fått den, medan andra får lov att vänta - på skatteåterbäringen.

I år ska cirka 16,4 miljarder kronor betalas tillbaka ur statskassan och fördelas bland ungefär 3,6 miljoner av landets deklaranter.

Hur mycket respektive hur många som får pengar tillbaka i Dalarna och i Västerbergslagen finns det ännu inga exakta uppgifter på.

Arne Lindström på skattemyndigheten i Gävle, dit Dalarna hör, meddelar att i början på nästa vecka ska uppgifterna finnas tillgängliga.

I Smedjebacken är hur som helst läget som det brukar vara vid den här tiden. Det vill säga att en och annan redan fått sina pengar. Och i konsekvens med detta förväntar sig köpmännen att omsättningen tar ett glädjeskutt.

- Självklart märker vi av skatte-återbäringen. Det är lika varje år, deklarerar cykelhandlaren Bernt Claeson belåtet.

- Många kommer och ställer undan en cykel för att komma hit och betala när skattepengarna kommer, tillägger han.

Även på bokhandeln finns förväntningarna.

- Visst märker vi av ett litet uppsving, säger butikschefen Lena Kvicker.

Hon påpekar dock att fortfarande påverkas omsättningen av den sänkta bokmomsen. Utöver detta gynnas man av såväl semestertiden som att det är dags för skolstarten.

Bland livsmedelsbutikerna är det däremot något mer tveksamt om skattepengarna ökar köplusten.

- Möjligen påverkar det lite, men det är marginellt, bedömer tillförordnade butikschefen på Konsum, Marie-Louise Jakobsson.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons