Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtiden börjar vid förarbetena

Annons

Majstångsresningen i Bodarna samlade uppskattningsvis 2 500 personer.

Vid minnesstugan deltog över 2 100 personer i midsommarfirandet.

Men då var den stora högtiden - den egentliga midsommaren - redan över.

- Jag skulle önska att fler tar chansen att delta i gemenskapen under smyckningen av stängerna, säger Anita Blomberg, ordförande i Gagnefs folkdanslag.

Vädret gjorde att årets midsommarfirande, som i Gagnef firas vid hembygdsgårdar och bystugor samt på andra festplatser i såväl byar som fäbodar, lockade ovanligt många deltagare.

Vid minnesstugan inleddes firandet redan på morgonen, då ett stort antal intresserade samlades för att plocka blommor, binda kransar och på andra sätt förbereda majstångsresningen.

Gagnefs minnesstuga, som tillsammans med Gagnefs spelmanslag och 50-årsjubilerande Gagnefs folkdanslag arrangerar majstångsresningen på festplatsen intill Stuggu, hade inbjudit alla intresserade att delta i förberedelserna. För musik under arbetet svarade dragspelaren Hans Fogelström.

- Det var väldigt trevligt, en riktig högtid, och inför kommande år hoppas jag att fler, inte minst barn, deltar i det arbetet och den gemenskapen, säger Anita Blomberg.

Hon hälsade välkommen till kvällens stångresning, då spelmännen samlades kring stången och musicerade till lekarna, som leddes av Gunnel Staffas och Sune Englund. Folkdansarna genomförde en uppvisning innan sammankomsten avslutades med allmän dans på dansbanan.

Redan en dag tidigare, på torsdagskvällen, restes stången i Gräv, där bygemenskapen står för arrangemangen. Byns unga talanger musicerade och sjöng, The B-Band spelade, Viktoria Hermansson ledde lekarna och kyrkoherde John Sund högtidstalade. Drygt 200 personer deltog.

Majstångsresningen i Djurmo genomfördes som vanligt vid Hanses torg, där ungefär 500 personer samlats. Lisbeth Olsson var lekledare och för musiken svarade Mikael Wikman, keyboard, och Roland Elenmark, gitarr. Lizette Söderlund sjöng Idas sommarvisa och Therese Pettersson sjöng Om sommaren sköna.

I Bodarna restes stången på midsommardagens eftermiddag. Den hade klätts tidigare under dagen och drogs av hästar till festplatsen. Spelmän musicerade, Johan Thorsell trollade, Monika Jansson och Kicki Arnberg ledde lekarna och Jaak Kerstell högtidstalade om byns historia och festligheter.

Men midsommaren firades också på flera hundra andra små och stora sommarfestplatser runt om i kommunen.

Mer läsning

Annons