Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtid för växtälskare

Annons

Fredagen var en klämdag för många. Det märktes inte minst på Lövhyddans handelsträdgård där hungriga trädgårdsentusiaster vällde in och ordnade trafikstockning i gångarna med sina kärror som fylldes med både det ena och det andra.

Och det var lätt att drabbas av det stora habegäret. En del visste vad de var på jakt efter medan andra lät impulsen styra. Handelsträdgårdens personal hade fullt sjå att ge råd och visa tillrätta.

Gert Nyström, som tillsammans med brodern Ingemar driver handelsträdgården, ilade hit och dit för att se över växthavet. Och för honom göre sig inga perenner från Holland eller Danmark besvär. Så härdigt som möjligt ska det vara och kunderna ska kunna plantera dem nu direkt.

- Är de för långt komna klarar de inte en köldknäpp och det är inte bra för vare sig oss eller kunderna. Det mesta jag har kommer från södra Värmland, säger Gert.

Med träd och buskar kan det dock vara lite si och så med födelseorten. Men Gerts krav är att det mesta ska vara så härdigt som möjligt oavsett varifrån det kommer. Och här har ny förädlingsteknik hjälpt till att lura naturen.

Många fruktträd är ympade på en härdig grundstam. Och en del av dem är ympade på svagväxande sådana för att bli hanterliga träd för den lilla trädgården. Både plommon och äpplen finns i den varianten liksom biggarråträd som annars kan bli ohanterligt höga och stora om de får leva och ha hälsan.

- Men vi har också en hel del finska och norska fruktträd, buskar och barrväxter som är mera härdiga, säger Gert Nyström och pekar på en charmig lurvig liten norsk kryptall som blir upp till metern hög. Dess namn är Sauherad.

På senare år har det också kommit fram en del kvalitetsväxter som kallas E-plantor. De är framodlade från exemplar som är extra härdiga, finväxande eller rikblommande.

En sådan har sitt ursprung i Falun. Här hittades ett extra fint blåtry som nu sprids över landet som E-planta. Det tryt är också följaktligen döpt till Falun.

Andra nyheter som Gert Nyström visar på är bland annat ett rosa snöbär och en tidig syrenhortensia med namnet Mustila som blommar redan i augusti. En gul norsk rosenprakttry är också en nyhet.

Inne i de stängda växthusen där ettåringarna stod på tillväxt kunde man ana sommarens blomsterfröjd.

Men många frösår dock själva och har drömt om ett sommarängsflor i rabatten och sorgligen misslyckats. Men nu ska det med ny teknik finnas bot, lovar Gert.

Det är något som kallas frötapeter där fröna sitter fast på en tremetersrulle. Det är bara att rulla ut i rabatten, ösa på lite jord och vänta.

- Hemligheten är också att se till att hålla fuktigheten. Det är där felet ofta har legat när folk misslyckats men pappret hjälper nu till med det, säger Gert Nyström.

Frötapeterna finns i två nyanser, en med blå blommor och en med rosa.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons