Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt valdeltagande i Frankrike

Annons

De franska vallokalerna öppnades tidigt i morse i valet som har två förhandsfavoriter: högerns Nicolas Sarkozy och socialisternas Ségolène Royal.

Vid lunchtid uppgavs valdeltagandet vara högt.

Enkäter visade tidigt på morgonen att 18 miljoner av de totalt 44,5 miljonerna väljarna ännu inte helt bestämt sig för kandidat de ska välja.

Totalt ställer tolv kandidater upp i första omgången. Med största sannolikhet blir det en andra omgång eftersom ingen av dem väntas få över 50 procent av rösterna.

Förutom Sarkozy, som leder de flesta opinionsmätningarna, och Royal, som ligger tätt efter, har nyligen centermannen Francois Bayrou rusat in i valrörelsen och anses ha en chans att bli tvåa.

Den 78-årige högerextremisten Jean-Marie Le Pen har legat fyra i de flesta mätningarna.

I går kunde omkring en miljon väljare i Frankrikes territorier utanför fastlandet rösta liksom franska medborgare i Nord- och Sydamerika.

Vallokalsenkäter väntas ge underlag till prognoser som publiceras direkt efter det att vallokalerna stängs klockan 20 i kväll.

Valdeltagandet rapporterades vid middagstid vara relativt högt _ 31 procent av de registrerade 44,5 miljonerna hade då röstat. Det var tio procentenheter mer än i förra presidentvalet 2002.

För fem år sedan stannade många på soffan eller röstade på extremhöger eller -vänster, vilket ledde till att högerextremisten Jean-Marie Le Pen överraskande blev en av de två kandidater som kvalificera sig till andra omgången. Där besegrades han dock av den sittande presidenten Jacques Chirac.

Chirac har denna gång avstått från att ställa upp till omval till förmån för Sarkozy.

TT

Mer läsning

Annons