Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt tonläge på kvinnodagen

Annons

Årets Nobel-fredspristagare, Muhammad Yunus är en jämställdhetens hjälte. Hans bank lånar, räntefritt, ut små summor till framförallt kvinnor i Bangladesh för att som han själv uttryckt det: "du behöver en dollar för att tjäna en dollar".

I Sverige finns det förstås också grupper av kvinnor vars familjer har extremt patriarkala traditioner. För dessa kvinnor är det förstås fullkomligt nödvändigt att kunna tjäna egna pengar för att ha möjligheten att välja vilket liv de vill leva.

Här har regeringen och kommunerna ett stort ansvar. Det är viktigt att dessa kvinnor inte glöms bort när arbetsmarknadspolitiska åtgärder konstrueras eller när man kallar till utbildning i svenska för invandrare.

Kvinnligt förvärvsarbete är grunden till självförverkligande. Det är också anledningen till att Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Även om andra länder snabbt kommer ikapp - och ibland springer förbi - så ligger vi långt framme.

Även om internationella kvinnodagen har en socialistisk bakgrund (den instiftades i samband med en kvinnokonferens i Köpenhamn 1910 till stöd för kvinnlig rösträtt) har det många gånger varit möjligt att se 8 mars som en plattform för en icke partipolitisk manifestation. Tyvärr bryts den fina traditionen här i Dalarna.

I Falun väljer i år vänstern, socialdemokraterna, miljöpartiet, LO-facken, SSU med flera organisationer att utforma kvinnodagen till en protest mot den borgerliga regeringens politik. Det upprop som vänsterfolket ska samlas bakom har en ilsken ton och mycket partipolitik till innehållet.

Det kan också tyckas märkligt att regeringen även ska skuldbeläggas för de delar i kravkatalogen som snarare är ett ansvar för den socialistiska landstingsledningen, eftersom det handlar om påtalade brister inom just landstingssektorn.

Många offentliganställda kvinnor i landstinget räknar säkert med att få ett starkt stöd från LO och vänsterpartierna i kraven på arbetsgivaren i den pågående lönerörelsen. Internationella kvinnodagen vore ett utmärkt tillfälle tydliggöra orättvisorna i lönebildningen bland de sjukvårdsanställda.

Det skulle också se märkligt ut om vänsterpartierna i ivern att brännmärka regeringen för en "kvinnofientlig politik" glömmer att utnyttja den 8 mars för att uttala solidaritet med utsatta kvinnor världen över. Något apell med internationell bäring finns inte med i arrangörernas förhandsinformation.

Det är ovärdigt en internationell kvinnomanifestation!

Mer läsning

Annons