Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt spel om elevers framtid

Annons

Samtidigt som man i kommunen förespråkar en ny gymnasielinje med fotbollsinriktning i Rättviks kommun, nekar man nu bestämt alla elever som satsat på en annan sport och vill gå vidare på ett gymnasium utanför Rättvik, med sin specialinriktning.

Anledningen sägs vara ekonomin.

Då undrar man: Blir det bara Rättviksungdomar på fotbollslinjen, eller tar man in andra kommuners ungdomar hit? Då får man pengar till kommunen!

De ungdomar som försökt få ett positivt besked hänvisas av barn- och ungdomsnämnden (Bun) till rektorn som ensam sägs ha makten att besluta och rektorn hänvisar till en policy som säger att man inte kan tillåta studier utanför kommunen, då Rättvik ska stå för kostnaden. Då ska man förstå att det är samma Bun som nu diskuterar fotbollslinje. Något fel i systemet och logiken verkar det vara för närvarande.

Om jag inte missminner mig vill kommunen vara en positiv ungdomskommun. Stötta då de ungdomar som slitit och tränat och vill kämpa vidare med sin sport. Det kan faktiskt vara så att Rättvik kan ha både PR och framtida nytta av att i praktisk handling stödja dessa ungdomar.

De är inte så många, men de är besvikna. Att tvingas flytta från orten är något helt annat än att studera på annan ort några år.

VÄRNA OM DE

Mer läsning

Annons