Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt pris för billiga ägg

Annons

- Konsumenterna bär det yttersta ansvaret, och slutar alla köpa olagliga burhönsägg rasar producenterna som korthus, säger informatör Ulf Nylén på Djurskyddsmyndigheten i Skara.

Han upprörs över att flera kommuner drar sig för att ingripa mot den olagliga djurhållningen. Detta trots att den formella makten att genomdriva förbudet ligger hos den kommunala nämnd som beslutar i djurskyddsfrågor. Det här visar Djurskyddsmyndighetens första kvartalsrapport till regeringen.

I många kommuner, däribland Mora, har dock de olagliga producenterna fått tidsbestämda vitesförelägganden att avveckla efter.

- Det råder kommunalt självstyre, men från Djurskyddsmyndigheten kommer vi att ligga på med skrivelser och samtal, samt stötta de kommuner som behöver juridisk hjälp, säger Nylén.

Vad ska då konsumenterna rätta sig efter för att inte gynna den olagliga djurhållningen?

- Ägg från frigående höns är ju bäst, men på kartongen med ägg från burhöns ska det stå att de har tillgång till reden, sittpinnar och sandbad, säger Ulf Nylén.

Det är numera bara affärskedjorna Axfood, Lidl och grossisten Bergendahls som gör affärer med de olagliga producenterna. Det betyder att storköpen Willys och Lidl säljer förbjudna ägg precis som många små privata affärer och servicebutiker ute i landet.

- De billiga äggen får hönsen betala med dålig livsmiljö, fortsätter Ulf Nylén.

Han anser att alla svenska äggproducenter med lite vilja skulle ha hunnit avveckla det gamla bursystemet. Förbudet har nämligen sin grund i Astrid Lindgrens önskan på sin 80-årsdag 1988 och har funnits inskrivet i svensk lag sedan 1997.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons