Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt i tak inom Malungscentern

Annons

- Vi har högt i tak inom centern, här ryms många olika åsikter, konstaterade Per-Erik Aarnseth, ett av centerns tunga namn då partiet presenterade sitt lokala valprogram.

För det var inte direkt någon enad front som den lokala centern visade upp.

Då ordförande Pär Kindlund pratade för fortsatt upprustning av riksväg 71 till Sälenfjällen så hävdade nye centerpolitikern Leif Hilldor, Transtrand, att för Sälenområdet är det vägen mot Mora som är den viktigaste turistvägen att satsa på. Dessutom går det många ambulanstransporter på den vägen mot Mora.

Och medan Per-Erik Aarnseth talade för samarbete över kommungränserna som en räddningsplanka för glesbygdskommuner, i första hand ett naturligt samarbete Malung-Vansbro, så menade Hilldor, att Malung borde söka mer samarbete med Älvdalen och Mora. Enligt honom skulle det gynna turistfrågorna.

Och då Aarnseth pläderade för att kommunen ska behålla och eventuellt utöka sin ägarandel i Malungs Elverk, så tyckte Leif Hilldor att kommunen skulle sälja ut en del aktier, nöja sig med en majoritet i bolaget och i stället få loss kapital för att minska kommunens låneskuld och kanske få svängrum för investeringar.

Pär Kindlund, som försökte hålla ihop programförklaringen, menade att den allt annat överskuggande frågan är befolkningsutvecklingen. Minskningstrenden måste vändas.

- Ett intensifierat samarbete mellan kommun, företag och föreningar är en väg att gå och att satsa på småföretagandet. För turistnäringens utveckling i Sälenfjällen är det viktigt med bra kommunikationer, främst Västerdalsvägen.

Mer fysisk aktivitet och friskvård i skolan står högt på centerns program liksom att slå vakt om små skolor. Behovet av idrottshallar poängteras, både i Malung och Sälen. Här ser man gärna att det går att hitta okonventionella ekonomiska lösningar som bygger på ideellt engagemang.

- För i kommunens ekonomi är det knapert med utrymme för investeringar framöver. Det ideella arbetet som görs är över huvud taget mycket viktigt och ska uppmuntras, säger Kindlund.

I frågan om kommunens skogar vill centern att kommunen ska ha i beredskap en "bank" med skogsskiften som kan säljas, om det är rätt tid och rätt pris. Men i huvudsak vill man ha kommunens skogar kvar.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons