Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadieskolan i Söderbärke är klubbad

Annons

Visst ska högstadieskolan i Söderbärke tas i bruk hösten 2004. Det finns det en rörande enighet om bland kommunens politiker oavsett partifärg.

Däremot råder det delade meningar om hur snabbt den första etappen ska följas av den andra.

Ett stort frågetecken sätts upp beträffande den planerade aktivitets/idrottshallen som ryms i den andra etappen.

I synnerhet ur kommunalrådet Leif Nilssons, s, synvinkel sett. Hans uppfattning är att satsningar i blindo är alltför vågat.

Han vill se en kalkyl på hallbygget innan etapp två släpps igenom.

Göran Engström, s, konstaterade dock att förverkligandet av högstadieskolan går helt i linje med centerns valprogram. Han förutsätter att inga nya sparkrav ska drabba projektet, utan att även etapp två fullföljs.

- Det här betyder mycket för Söderbärke där befolkningsantalet hållit sig på en stabil nivå.

Därmed hettade också debatten till. Medan Nilsson betonade vikten av driva projektet vidare med en fot på bromsen, hävdade Engström betydelsen av att barnfamiljerna i Söderbärke och Vad inte ska känna tvivel inför framtiden.

Fullmäktigeförsamlingen framstod dock som en brokig skara ja-sägare, där flera ledamöter tonade fram farhågor.

Jari Antell, fp, hänvisade till sina erfarenheter från läraryrket.

- Jag vill varna för att kvalitén försämras med för små enheter, och det är bara gissningar om hur många elever som kommer att välja att stanna i Söderbärke.

Jan Tholerus, c, slog dock fast betydelsen av att högstadieskolan förverkligas:

- Jari Antell är som alltid stordriftens apostel.

Kennet Norlander, m, klargjorde att visst står moderaterna bakom skapandet av en F-9-skola:

- Men det ställer höga krav på "sälja" högstadiet till ungdomarna.

Partibrodern, Kjell Christiansson, var av samma uppfattning. Han påminde också om behovet av att högstadieeleverna har "saker att göra" efter skoldagen.

- Detta är ytterst viktigt, det är också förklaringen till varför elever från exempelvis Björsjö väljer Lorensbergaskolan i Ludvika.

Lise-Lotte Jansson, s, som till vardags är barn- och utbildningsnämndens ordförande deklarerade dock att barnen som till hösten kommer upp i sexan ska vara med och utforma exempelvis det planerade elevkafét.

Men, farhågor, delade meningar och att staten för tillfället punkterat hoppet om 17,6 miljoner från kommunakuten till trots, högstadieprojektet är sjösatt.

Det innebär att projektering och upphandling inleds redan under hösten samt att byggstarten för den första etappen inleds efter årsskiftet.

Av kommunala medel satsas totalt 3,35 miljoner kronor ur 2004 års investeringsram, varav 1,2 miljoner till den första etappen.

Vad gäller aktivitetshallen ställs hoppet till externa pengar.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons