Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högst bud ingen garanti för köp

Annons

Fråga:

I husannonsen stod det "895 000 eller högst bjudande".

Vid budgivningen lade jag högsta budet. Mäklaren lovade att jag skulle få köpa huset. Dagen efter fick en annan person köpa huset! Vad kan jag kräva?

Svar:

- Det är inte mäklaren som avgör vem som får köpa huset. Mäklaren ska göra klart för spekulanterna att det är säljaren, och ingen annan, som bestämmer vem som får köpa huset.

- Säljaren behöver inte sälja till den som lämnat det högsta budet, och är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen.

- Du har säkert hört många gånger att muntliga avtal är lika bindande som skriftliga i svensk rätt. Ett viktigt undantag från den regeln är fastighetsköp.

Vid köp av fastighet, bostadsrätt eller tomt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal har undertecknats av dem båda. Innan dess kan såväl säljare som köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. Vilket ger svar på din fråga.

Den som anser att en mäklare inte lever upp till sina skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen kan framföra sina klagomål i en skriftlig anmälan till Fastighetsmäklarnämnden.

Det är den statliga myndighet som har tillsyn över registrerade fastighetsmäklare. Fastighetsmäklarnämnden, Box 2199, 103 15 Stockholm, tel: 08-545 281 00. Hemsida på Internet finns på: www.fastighetsmaklarnamnden.se

Rent ekonomiska tvister med skadeståndskrav mot mäklare kan prövas av Allmänna Reklamationsnämnden och av allmän domstol.

Fråga:

Hur kan det komma sig att ett par gympadojor i storlek 37 har ett pris på barnavdelningen i sportaffären och ett högre pris för exakt samma sko, storlek 37, på vuxenavdelningen? Det kan skilja uppåt 200 kronor.

Svar:

Enligt affärskedjor i branschen, som jag tillfrågat, är det leverantör eller tillverkare som sätter priset. Man sätter ett junior-pris och ett senior-pris på vad som vid första anblicken kan se ut att vara samma sko. Siluetten kan vara helt lika, men det finns väsentliga skillnader mellan barnsko och vuxensko. Vuxenskon har mer utvecklade funktioner för sitt ändamål. Till exempel är lästen och densiteten i sulan annan än i barnskon. Högre tillverkningskostnader är en av orsakerna till ett högre pris på vuxenskon.

Fråga:

Min hyresvärd har sedan länge lovat att reparera badrumsskador i min lägenhet, men inget händer.

Vad kan jag göra?

Svara:

Börja med att skriftligen föra fram dina klagomål och krav till värden. Skulle det inte påskynda hyresvärden så kan du vända dig till hyresnämnden. Hyresnämnden kan besluta att hyresvärden ska reparera skadorna inom en viss tid.

Ansökan om åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden kostar inget.

Ring för ansökningsblankett till hyresnämnden i Gävle på telefon 026-17 67 00.

Mer läsning

Annons