Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan kämpar för sin examen hotfullt

Annons

Generaldirektörerna för de två verken har i ett brev till regeringskansliet förklarat att man riskerar gå miste om kompetent personal om högskolan inte får ge examen på högre nivå.

Bo Bylund, generaldirektör för Banverket och Ingemar Skogö, generaldirektör för Vägverket, menar att det är viktigt att ha en högskola i närheten för att kunna rekrytera och vidareutbilda personal. "Att frånta Högskolan Dalarna rätten att utfärda magisterexamen är därför ett förslag som vi med bestämdhet avråder ifrån", skriver de i brevet.

På tisdag kommer det nya förslaget från regeringen som kan bli avgörande för Högskolan Dalarna. För att få utfärda examen på magisternivå kan det bli krav på egen rätt att examinera doktorer, något som Högskolan Dalarna inte har.

- Om vi inte behåller vår examensrätt på magisternivå kommer våra studenter att få läsa vidare på andra högskolor och universitet, säger Andrew Casson, chef för utbildnings- och forskningskansliet på högskolan.

Det nya systemet ska innehålla tre nivåer. Grundnivån, kandidatexamen, är en treårig utbildning. Dagens magisterexamen på 4,5 år blir en femårig masterutbildning och på den tredje nivån hamnar forskning

- Eftersom systemet överlappar forskarstudier så tycker universiteten att de ska ha rätt till den nya masterexamen. Vi menar att Högskolan Dalarna har nog så god utbildningsstatus och kan utfärda masterexamen även om vi inte har egen forskarutbildning.

- Vi har varit aktiva i lobbying och hoppas det ska ge resultat, säger Andrew Casson.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons