Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan i Sälen för turism

Annons

Under några år drevs alltså Sommarhögskolan i Sälen. Den var tänkt att i första hand vara till för vintersäsongsarbetare som under sommarhalvåret gavs chans till studier. Men en utvärdering av inledningsåren visar att modellen inte gick hem.

Det var inte så stor efterfrågan på sommarstudier; efter ett tufft vinterpass var det inte läge för turismarbetarna att offra sommarledigheten.

Sommarhögskolan finns därför inte längre - men projektet har ändå överlevt i en annan form.

- Ja, vi tycker det finns mycket att bygga vidare på och nu har vi ändrat lite på upplägget, säger Lärcenters Maggie Grundén, en av huvudkrafterna bakom projektet.

Till hösten startar nämligen Högskolan i Sälen där eleverna under augusti-december har fyra olika kurser att ta del av, alla inom kunskapsområden värdefulla för turismarbete.

En fiffighet i den nya modellen är att den inte belastar den studerandes ekonomi så kraftigt. När vintersäsongen drar i gång på allvar har många chansen till påhugg i Transtrandsfjällens turistbransch och behöver inte fullt så stora studielån.

Dessutom skapar studieformen - där pluggandet varvas med praktik - fina kontaktytor mellan de hugade turismarbetarna och branschnäringen. Och det är förstås intressant för näringen att få ökad tillgång till kompetenshöjd personal och tidigt få kontakt med den kategorin.

För kommunens del är satsningen en möjlighet till andra plus. Turismarbetarna får nu en extra morot att vistas längre i bygden och kanske inleda säsongen med några månaders högskolestudier. Och även för de fast boende är det positivt med högskolemöjligheten.

- Det ger i alla fall en del ungdomar chansen att studera på hemmaplan utan att behöva flytta, konstaterar Maggie Grundén.

Till de fyra olika kurserna finns det i skrivande stund 195 ansökningar. Antalet reella sökanden är dock färre eftersom många sökt flera av kurserna.

Studieverksamheten sker i samarbete mellan Lärcenter och Högskolan Dalarna. Där har också ett annat studieprojekt sjösatts. Det rör sig om Insteget.

Namnet är välfunnet. Det gäller nämligen att locka in nya kategorier till högskolestudier och Insteget är tänkt som en sorts startmotor.

- Det är många ute i glesbygden som har en familjesituation som gör att de drar sig för högskolestudier. Det gäller att underlätta för dem att ändå kunna studera, säger Åsa Westman, Högskolan i Dalarna.

För många studieovana finns det också andra hinder som kan tyckas mer oöverstigliga än vad som egentligen är fallet. Insteget är där tänkt att fungera som en sorts startmotor och ge en kick för att visa på att högre studier inte är så märkvärdigt att ge sig in på.

Även här är syftet att distansstudierna ska öka möjligheterna för kullor och masar att vara hemlandskapet trogna och också att ge utsocknes säsongsarbetare större anledning att stanna i Dalarna.

Insteget gäller i första vevan som erövras under tio veckors halvfartsstudier varefter fem högskolepoäng inom några olika områden kan erövras.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons