Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan i Ludvika byggs ut

Annons

Högskolan vid Kasttjärnsparken kan i januari få en distansutbildning tillsammans med Polishögskolan i Ludvika.

- Fem terminer med åtta-tio elever i varje grupp är vad vi diskuterar. Den sista terminen sker som praktik på en närliggande polisstation, säger Almqvist som hoppas att den terminsvisa intagningen ska råda bot på polisbristen i länet och göra att fler polisaspiranter blir synliga på stadens gator.

Minst 23 elever vill börja i Ludvika i januari.

Civilingenjörsutbildningen som diskuteras som en påbyggnad på dagens program, industriell datorteknik, är ett annat exempel.

Därtill är lärar- och sjuksköterskeutbildning under utbyggnad:

- Så att vi är tre gånger så stora om fem år är inte orealistiskt, säger Almqvist.

Polisutbildningen är ett gott exempel på hur man samarbetar med Polishögskolan och där man med modern IT-kommunikation kan distansläsa i Ludvika.

- 80 procent av undervisningen sker i Ludvika och vi kommer att via Telebild och egna datorer se till att ha direktkoppling till Polishögskolan i Stockholm. Vi har redan i dag distansutbildning för lärarprogrammet som vi kör sedan i januari.

Almqvist hoppas att polisprogrammet ska sätta sin prägel på kommunen då det blir fler som använder sig av skjutbanan i polishuset, halkkörning i Grängesberg.

- Det blir vissa specialmoment som man dock måste göra i Stockholm.

Civilingenjörsutbildningen, som planeras att ske på engelska, ska locka elever från hela världen sker i intimt samarbete med ABB och Stri liksom dagens teknikerutbildning.

- På vår civilingenjörsutbildning ska det bli ett internationellt stuk. Utbildningen ska bli mycket relevant mot verkligheten.

Sjuksköterskeprogrammet i samarbete med lasarettet och Smedjebackens och Ludvika kommuner.

- Efterfrågan på detta program är stor. I höst får vi in en ny grupp på upp mot 20 sjuksköterskor. Här ska vi ha intag en gång om året till den treåriga utbildningen så det blir även här många elever.

Lärarprogrammet kommer att ha intag varje vår och kurslängden är mellan tre och fem år i samverkan med skolor och gymnasier.

- Samarbetet med de presumtiva arbetsgivarna är A och O i vår skolsatsning där studier och praktik är varvad, berättar Lars-Ove Almqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons