Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskola på högfjäll

Annons

- Tanken då vi började var att vi med sommarhögskolan skulle kunna få säsongspersonal i fjällen att stanna kvar över sommaren och passa på att studera ämnen med anknytning till turistnäringen. Men det visade sig svårt att bryta traditionen med sommarlov för studenter och nu har vi ett upplägg med läsningen förlagd till höstmånaderna och början av vintern innan säsongen drar i gång på allvar, och detta upplägg fungerar bättre, säger Maggie Grundén vid Lärcentrum i Sälen.

De som väljer att läsa vid högskolefilialen i Sälen får en unik möjlighet att kombinera sina studier med arbete i Nordens största vintersportområde och därmed varva sina studier med avlönade perioder.

Till hösten finns det möjlighet att läsa fyra olika kurser i ämnen som turismvetenskap, marknadsföring och ekonomi.

Hela paketet omfattar 20 poäng och med fyra nya kurser nästa höst finns möjlighet att på två säsonger läsa in ett års högskolestudier samtidigt som man jobbar och därmed skaffar praktik och får kontakter inom branschen.

- Läsningen tar ju något längre tid men å andra sidan kan man hålla nere studieskulderna och på köpet få den viktiga praktiken. Sedan finns ju möjligheten att gå vidare vid någon högskola för de som vill läsa in hela turistprogrammet. På sikt vill vi kunna erbjuda hela turistprogramutbildningen i Sälen och det är ingen omöjlighet om den positiva utvecklingen fortsätter, säger Maggie Grundén.

Högskoleutbildningen i Sälen har 30 platser i varje kurs. Kurserna har hittills inte varit fulla, men i höstas var det sammanlagt 60 personer som läste i de olika kurser som erbjöds. Utbildningen bedrivs med lärarledd undervisning två dagar i veckan, då lärare från Högskolan Dalarna kommer upp till Lärcentrum i Sälen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons