Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong hos frisörerna

Annons

Det är högsäsong hos Cityfrisörerna på Åsgatan. Men det är det hela tiden hos de flesta frisörer, nu för tiden. Förr var det tydliga toppar till skolstart och jul, men nu är det hög beläggning för jämnan.

Varför det är så vet ingen riktigt. Det kan bero på modet, färgningar tar uppåt två timmar. Det kan bero på att folk är mer flexibla och inte alltid har semester i juli, eller också är det så att vi får allt större behov av att pigga upp oss genom att piffa upp pälsen. Att trivas med håret är viktigt.

Det finns alla typer av kunder. Allt från de konservativa som kommer in var sjätte vecka och kapar två centimeter, till de som testar nytt.

- Mest experimenterar folk mellan 16 och 45, säger Malin Björk som sköljer en askbrun nyans ur Brita Spegels hår.

Brita småpratar och bläddrar i Se och Hör, det gör de flesta kunderna. Hur går det med Carl Philips nya flickvän? Ska de flytta ihop?

- Tänk att alla säger att de bara läser skvallertidningarna hos frisören, säger Malin, med lätt ironi.

- Det är lättläst, de borde ha lite gladare tidningar hos tandläkaren också, säger Brita.

Aina Hedman får håret lagt och tonat.

- Jag springer här för jämnan det blir dyrt som sjuttsingen, men vad ska man göra. Jag lät håret växa ut vitt en gång, men jag kände inte igen mig, så nu tar Per hand om mig en gång i månaden, säger Aina.

Hon klippte av sig sina tjocka flätor när hon var 13. Sedan hade hon pojkfrisyr länge, hoppade över Farah Diba-limpan som bars av många unga kvinnor runt 1960, och lite ångrar Aina att hon började permanenta sig. Men gjort är gjort.

Mats Gustafsson är en av två frisörer med naturlig hårfärg i salongen.

- Ärligt talat så har jag inte tid att hålla på med mitt eget hår, det är så mycket med barn och annat hela kvällarna. Jag gjorde mina blundrar i slutet på 70-talet. Jag minns något afrokrull som inte blev så bra, säger Mats.

Han kapar ett par centimeter åt Leif Olmårs, som tillhör den allt större välorganiserade skara som bokar ny tid redan när han går från salongen. Var sjunde vecka är lagom.

- Går det längre tid så havererar mitt hår, säger Leif.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons