Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för segelflyg

Annons

- Ja, det här är årets höjdpunkt, säger segelflygchefen Bengt Forsberg med entusiasm när han välkomnar tidningens medarbetare till en dag i segelflygets tecken på Nyckelmyren i Klenshyttan.

Där har segelflygarna sitt eget eldorado med ett förnämligt klubbhus med verkstad och rymliga hangarer för planen.

- Lägret är en gammal och årligen återkommande tradition som dessutom rymmer ett speciellt fyradagars ungdomsläger, fortsätter Forsberg som för egen del upplever sitt 35:e läger. Detta samtidigt som han är inne på 30:e året som chef för verksamheten. Han har därmed hunnit bli en verklig veteran inom segelflygsporten.

Årets segelflygvecka, som avslutas i morgon söndag, har varit mycket lyckad med engagerade deltagare i olika åldrar och ett hyggligt väder bortsett från några enstaka regnskurar.

- Det måste vara rätt väder och inte blåsigt med starka vindar. Vidare krävs att det är soligt för att vi ska få den rätta termiken. Men jag tycker att vi har haft tur i år. Veckan innan vi startade var det ju helgrått hela tiden.

För deltagarna i ungdomslägret innebar lägerveckan en riktig höjdare med dagliga uppstigningar tillsammans med kunniga instruktörer. Förhoppningen är att många av de unga ska bli så intresserade att de senare blir medlemmar och aktiva segelflygare.

En av de ungdomar som siktar på eget certifikat och som snart ska göra sin första flygning på egen hand är 18-åriga Gabriella Bröms.

Hon är född och uppvuxen i en riktig flygarfamilj. Hennes pappa är nämligen tidigare SAS-pilot och mamman är flygvärdinna. Och inte nog med det. Hennes farfar, Lars Bröms, var en av pionjärerna när dåvarande Västerbergslagens flygklubb grundades 1939.

- Nu har jag gjort över 20 skolflygningar tillsammans med lärare och snart ska jag upp på min allra första ensamflygning. Det känns litet pirrigt men jag är inte flygrädd, berättade hon frankt för tidningen.

Forsberg omtalar i sammanhanget att unga Gabriella är en mycket lovande segelflygare som kommer att "gå långt" som det brukar heta.

- Hon har klarat av den teoretiska biten med glans och nu skolflyger hon varje dag tillsammans med läraren Stig Nilsson. Gabriella är snart mogen för att ta sitt certifikat och då får hon lov att bjuda på tårta.

Tårtbjudning är nämligen ett måste för alla som gör något speciellt. När tidningen var på besök var det Patrik Forsberg som bjöd. Detta med anledning av att han har erövrat ett internationellt diplom i segelflyg.

Instruktör inom den praktiska utbildningen är kände tävlingsflygaren och lokale dito ledaren Stefan Enberg som inom kort ska vidareutbilda sig till flyglärare på Ålleberg i Västergötland.

- Jag vill också framhålla en av våra tekniker, Jari Niskanen, som också tävlingsflyger och brukar få bra placeringar i olika sammanhang.

För rusthållet under lägerveckan ansvarar klubbens ovärderliga matmor, Lena Andersson, som troget jobbar i serveringen. Många mål serveras varje dag och för den insatsen får hon mycket beröm av segelflygchefen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons